Son yıllarda ortaya çıkan ve pandemiyle oldukça yükselen zindelik ve sağlıklı yaşam trendi, gıda takviyelerine talebi artırıyor. Prendece Research’ün yayımladığı veriler, 2022’de 357,58 milyar dolar değerinde olan küresel gıda takviyeleri pazarının 2025’e kadar 436,56 milyar dolara ulaşacağına işaret ediyor. Gıda takviyeleri başta olmak üzere sporcu takviyeleri gibi farklı amaçlar için kullanılan gıda takviyelerinin, şirketler arası rekabet ortamı yaratan bir pazara dönüştüğüne dikkat çeken uzmanlar ise tüketicileri gıda takviyesi kullanmadan önce üreticisini araştırmaları ve eczacı, spor hekimi ya da yetkili supplement bayilerine danışmaları konusunda uyarıyor.

Yamaç Paraşütü Hedef Yarışması Alanya’da yapıldı Yamaç Paraşütü Hedef Yarışması Alanya’da yapıldı

KULLANMADAN ÖNCE MUTLAKA UZMANINA DANIŞIN

Gıda takviyelerinin sağlık amaçlı egzersiz veya diyet yapan kişiler ya da çeşitli spor dalları ile ilgilenen sporcular için destekleyici besin niteliği taşımasına rağmen, bu alanın bir endüstriye dönüşmesinin, bakanlık ya da sağlık kuruluşlarından onaysız ürünlerin yaygınlaşmasına neden olduğunu aktaran Alanya Provitanya CEO’su Murat Çakır konuyu şu sözlerle değerlendirdi:

“Uzmanlar tarafından onaylanmayan gıda takviyeleri, insanların sağlığını tehlikeye atıyor. Öyle ki geçtiğimiz günlerde Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) da yaptığı açıklamada, kritik hammaddeli bu ürünlerin eczacılara veya uzmanlara danışılmadan kullanılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Çünkü bu ürünlere taleplerin artması, hem bu alandaki merdiven altı üreticilerin çoğalmasının hem de bu şirketlerin piyasaya sağlığa zararlı ürünler sunmasının kaynağını oluşturuyor. Provitanya Sporcu Gıdaları olarak, tüketicilerin hem uygun fiyatlara aldanmadan doğru ürünleri seçmelerini sağlamak hem de Türkiye’deki sporcu gıdaları profilini görmek için birçok marka üzerinde inceleme ve analiz yaptık” dedi.

İNSAN SAĞLIĞINA TEHDİT OLUŞTURAN ÜRÜNLER SATILIYOR

Gıda takviyelerini, sağlık etiği olmayan bir ticarete dönüştürenler, tüketicileri etiketlerle yanıltıyor. Yaptıkları inceleme ve analizlerden hareketle bazı markaların sporcu gıdası ürünlerinden olan whey protein tozu etiketlerinde %65-88’inin protein olduğunu yazdıklarını, buna rağmen ürünlerinin yalnızca %1 veya 42 düzeyinde protein içerdiğini ifade eden Murat Çakır, “Bu ürünleri, hiç bir etik kuralları olmadan üreten işletmeler, ürünlerin formülasyonunda zararlı taklit içerikleri çok fazla kullanıp, etikette belirtilen kıymetli proteinleri sınırlı oranda kullanarak tüketicileri yanıltıyor. Tarım Bakanlığından takviye edici gıda ruhsatı olması gereken başta Omega 3 balık yağı ve Multivitamin gibi ürünlerde, ruhsat almadan yani bakanlıktan onay almadan hatta ürünlerin etiketinde üretici bilgileri belirtmeden içeriğinde ne olduğu belli olmayan, insan sağlığına tehdit oluşturan ürünler piyasada satılmaktadır” şeklinde iddialı konuştu.

ARA ÖĞÜNLERİN YERİNİ TUTAN ÜRÜNLER ÖNEM TAŞIYOR

Çakır açıklamasında ‘’Burada açık ve net bir şekilde tağşiş söz konusudur’’ derken ‘’Oysa gıda takviyelerini gerek üretirken, gerekse tüketirken göz önünde bulundurulması gereken ana konuların başında bu gıdaların insan metabolizması üzerindeki etkileri geliyor. Özellikle de direnç kazanmak ve kas gelişimi için, kilo kontrolü ve performans artırmak için ara öğünler yerine tüketilen gıda takviyelerinde bu durum daha da kritik bir önem arz ediyor. Temelleri 2005’den bu yana sporcu gıdaları ve gıda takviyeleri alanında faaliyet gösteren Provitanya Gıda olarak bakanlık onaylı ürünlerimizle sağlıklı yaşam hassasiyetinde olan tüketicilerimizin, kaliteli gıda takviyesi ihtiyacını karşılıyoruz” dedi.

MERDİVEN ALTI VE KONTROL DIŞI ÜRETİM

Alanya Provitanya yetkilisi Murat Çakır, doğru bildikleri yolda korkusuzca mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ederek “Çok üzgün olduğum diğer bir konu, son günlerde güzel şehrim Alanya’da bu tür merdiven altı ürünlerin satışının ve hatta bu vicdansızların daha da ileri giderek ilaç sınıfında olan anabolic steroid ürünlerinin el altından ve sosyal medya aracılığı ile bilinçsiz bir şekilde sağlık etiklerini hiçe sayarak kontrolsüzce satıldığını görmeye başladık. Her ne kadar bu tür ürünlerin satışına engel olamıyorsak da hiç olmazsa tüketicilerin, satın alacakları ürünlerin seçiminde yardımcı olmaya hatta ürünlerde yapılan etiket hilelerini nasıl anlayabileceklerini ve bunun karşılığında kanunen haklarının ne olduğu konusunda seve seve yardımcı olmaya hazırız. Provitanya olarak gerek şahsım gerekse firmam her zaman merdiven altı ve kontrol dışı üretime ve satışa karşıyız ve karşı olmaya, doğru bildiğimiz yolda mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

MARKA OLARAK İNSAN SAĞLIĞINI KORUMAYI İLKE EDİNİYORUZ

Sağlıklı güvenilir ve kaliteli gıda takviyelerinin yaygınlaşması bilinçli tüketici olmaktan geçtiğini, bu zamana kadar milyonu aşkın sağlıklı gıda takviyesiyle tüketicilerin güvenini kazandıklarının altını çizen Provitanya CEO’su Murat Çakır, “İnsanların ihtiyacı besin değerlerini karşılayan ürünlere imza atan bir dağıtıcı ve üretici marka olarak insan sağlığını korumayı ilke ediniyoruz. İleri teknoloji ve hijyenik koşullarla temin ettiğimiz üretimimizi T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onayı ve kontrolünde sürdürüyoruz. Tüm ürünlerimiz Dünya’da gıda güvenliği alanında en kapsamlı sistem olan GMP (Good Manufacturing Practice) ve HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) tarafından takip ediliyor. Gerek bağışıklığı güçlendirmek gerekse sporda performansı artırmak için kullanılan tüm gıda takviyelerinde müşterilerimizin sağlığını gözetiyor, gelecek dönemde sağlıklı ve kaliteli gıda takviyesi anlayışını daha da yaygınlaştırmak için farklı uygulamalar geliştirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.