Özel Haber: Burcu MUTLU

Türkiye’nin Azerbaycan’daki Büyükelçisi Erkan Özoral ile Türkiye ve özellikle Alanya turizmi ve Azerbaycan ile Türkiye ilişkileri hakkında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral Türkiye ve Alanya turizmini değerlendirdi. Büyükelçi Özoral, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun talimatı ve kendisinin de girişimleri ile hayata geçen ve Haziran’ın 7’sinde başlayacak olan Bakü- Gazipaşa Alanya uçuşları hakkında da açıklamalarda bulunurken, Alanya’nın, önemli turizm merkezleri arasında hak ettiği yeri yıllardan beri aldığını ve bu yeni başlayacak uçuşlarla bölgenin dünyada çok daha iyi tanınacağını ifade etti.

‘TURİZMDE YARATILACAK HER İLAVE İMKAN ÜLKE EKONOMİSİ AÇISINDAN ÖNEMLİ’

‘Dünyada her yeni noktaya açılan uçuş, bütün ülkeler ve havayolları açısından yeni turizm imkanları anlamına gelmektedir. Her ülke, turistlerin ziyaret ettiği bölgelerin sayısını arttırmayı, turistlerin ilgisini çeken konuları çeşitlendirmeyi ve daha fazla yabancının kendisini tanımasını turizm politikasının ana hedefleri arasına koyar. Böylelikle, sadece turist olarak gelenlerin değil aynı zamanda çıkış ülkesindeki bütün halkın ilgisi o bölge üzerinde yoğunlaşır’ diye konuşan Özoral, ‘Alanya, Türkiye’nin önemli turizm merkezleri arasında hak ettiği yeri yıllardan beri almış durumdadır. Bununla birlikte, bölgenin dünyaya daha iyi tanıtılması, daha fazla insana anlatılması ve daha fazla insanın ilgisinin bu bölgeye çekilmesi Alanya’nın sahip olduğu turizm potansiyelini daha da arttıracak, bölgenin değerinin ve öneminin daha fazla insan tarafından tanınmasını sağlayacaktır. Turizmde yaratılacak her ilave imkan bütün ülke ekonomisi açısından önemli bir girdi anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, biz ülkemizi ziyaret eden konuklarımızı sadece birer para kaynağı olarak görmemekteyiz. Turizm aynı zamanda insanların birbirini anlamasını, ziyaret edilen ülkenin daha iyi tanınmasını sağlayan araçlar olarak, milletlerin birbiriyle yakınlaşmasına ve uluslararası barışa katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle Alanya’ya son dönemde birçok ülkeden uçuşların başlamış olması gerçekten de çok önemli bir olaydır’ dedi.

‘ALANYA PEK ÇOK AZERBAYCANLI İÇİN BİR GEÇİM KAYNAĞIDIR’

Alanya’da genellikle turistik işletmelerin neredeyse tamamında Azerbaycan uyruklu vatandaşları görmek mümkün. Bu konuda Bakü Büyükelçimiz Erkan Özoral’a düşüncelerini ve Azerbaycan’da Alanya ile ilgili düşünceleri sorduğumuzda, ’Azerbaycan’da genel olarak Türkiye’ye ve özelde Alanya’ya karşı çok sıcak ve olumlu hisler mevcuttur. Türkiye Azerbaycan’da kardeş ülke olarak tanınmakta ve buna göre muamele görmektedir. Aynı şey ülkemizde Azerbaycan için de geçerlidir. Biz, geçmişi, kökü bir, iki devlet bir milletiz bu nedenle Türkiye’nin her köşesine olduğu gibi Alanya’ya da burada çok büyük bir muhabbet vardır. Türkiye’nin her köşesi Azerbaycan’da çok iyi bilinmektedir. Azerbaycanlı kardeşlerimiz Türkiye’yi yakından tanımakta ve Türkiye’de zaman geçirmek için her fırsatı kullanmaktadır. Bu nedenle Alanya da burada ilgi çeken destinasyonlardan biridir. Bundan başka yarattığı iş imkanları nedeniyle Alanya pek çok Azerbaycanlı için bir geçim kaynağıdır.

Ülkemize eski Sovyet Cumhuriyetlerinden olan turist akımı, doğal olarak Rusça bilen çalışanların da bu sektörde istihdam edilmesini gerektirmektedir. Aynı dili konuştuğumuz Azerbaycan bu bakımdan doğal bir kaynak ülkesi durumundadır. Diğer yandan aramızdaki kardeşlik bağları ve kültürel yakınlık bu ilişkilerin artmasına katkıda bulunmaktadır. Azerbaycanlı kardeşlerimiz Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde çalışmakta ve ülkelerine ekonomik katkı yapmaktadır. Alanya’nın da önemli turizm merkezlerimizden biri olarak söz konusu katkıdaki payı büyük ve önemlidir’ ifadelerini kullandı.

‘BAŞLAYACAK UÇUŞLAR ALANYA’NIN POTANSİYELİNİN GERÇEK KAPASİTESİYLE KULLANILMASINI SAĞLAYACAK ÖNEMLİ BİR HAMLE’

Son olarak Alanya ile ilgili genel düşüncelerini aldığımız Büyükelçi, ‘Yurdumuzun cennet turizm köşelerinden biri olan Alanya misafir ettiği yüz binlerce turiste sadece deniz, kum ve güneş değil, aynı zamanda tarihi ve doğal güzellikler de sunmaktadır. Bundan daha önemlisi ise Türk misafirperverliğini ve Türk sıcakkanlılığını göstermektedir.

Alanya her geçen yıl daha fazla turistin tercih ettiği önemli turizm destinasyonlarındandır ve bugün bütün dünyanın en fazla bildiği turizm yörelerinden birisi haline gelmiştir. Bu nedenle, bölgeye yapılacak uçuşlar aslında uzun süredir bilinen bu turizm merkezinin potansiyelinin gerçek kapasitesiyle kullanılmasını sağlayacak önemli bir hamledir. Alanya ve Türkiye Azerbaycan açısından kardeş ülke ve kardeş topraklar olarak büyük önem taşımakta ve büyük saygı görmektedir. Bununla birlikte, bu iki ülkenin birbirini yeterince tanıdığını söylemek mümkün değildir. Bizler bugün “iki devlet, bir millet” anlayışıyla hareket etsek de içimizdeki bu karşılıklı sevginin daha sağlam temellere oturması, yakınlığımızın iki tarafta da duygusal nedenlerden ötelere taşınarak sağlam zeminler üzerinde yükselmesi şarttır.

‘BU YATIRIMLAR BAĞLARIMIZIN ARTIK KOPMAZ HALE GELMESİNİ SAĞLAYACAK’

Bugün demirden hatlar, Türkiye ile Azerbaycan’ı ayrılmaz biçimde birbirine bağlamaktadır. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile kurulmaya başlayan bu bağlar, zaman içinde Bakü-Tiflis- Erzurum Doğalgaz Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile güçlenmiştir. Haziran ayında açılışı gerçekleştirilecek TANAP Doğalgaz Boru Hattı ise, bu bağların artık kopmaz hale gelmesini sağlayacak önemli bir yatırımdır. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerimiz artık ileri bir seviyeye ulaşmıştır. Türkiye başından beri petrol dışı sektörlerde Azerbaycan’daki en büyük yabancı yatırımcıdır. Diğer yandan, Azerbaycan da bu yılın sonu itibariyle Türkiye’deki en büyük yabancı yatırımcı konumuna ulaşacaktır. Bu durum aramızdaki ekonomik ilişkilerin önemini açık biçimde göstermektedir. Turizm sektöründeki ilişkileri de buna uygun seviyeye getirmek her iki ülkenin de temel hedeflerinden biridir. Bu bağlamda, sadece Azerbaycan’dan Türkiye’ye değil, Türkiye’den Azerbaycan’a da gelen turistlerin sayısının arttırılması her iki ülkenin de öncelikleri arasındadır’ şeklinde konuştu.