Haber: Burcu MUTLU

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kasım ayı kadına yönelik uygulanan şiddetle ilgili raporda 25 kadın ve iki çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi. En çok şiddet haberi gelen iller sırasıyla İstanbul’da 4, Sakarya ve Mersin’de 3, Şırnak ve Antalya’da 2.

Yayınlanan rapora göre, öldürülen kadınların, 12’si kendi evinde, 5’i sokakta, 1’i arabada, 2’si yakınının evinde, 1’i bahçede, 1’i otobüs durağında, 1’i deniz kenarında öldürülürken, 3’ünün nerede öldürüldüğü tespit edilemedi. Kasım ayı içerisinde öldürülen kadınların genel olarak yaş aralığı ise 25- 35 olduğu öğrenildi. Bu yaş aralığındaki kadınların yüzde 75’inin şiddet görmesi ve öldürülmesinin sebebi boşanmak istemeleri. Yaşanan cinayetlerin yüzde 52’si ateşli silahlarla, yüzde 15’i kesici delici aletlerle, yüzde 4’ü ise boğularak gerçekleştirildi.

Cinayetlerin yanı sıra, istismara uğrayan kadın ve çocuk sayısı da bir hayli yüksek olduğu bildirildi. Kasım ayında, 4’ü okullarında, 6’sı evinde, 6’sı ise kaldığı öğrenci yurdunda olmak üzere 29 çocuk ise istismara uğradı.

Tepkiler çığ gibi büyüyor

Bu kadın cinayetleri ve şiddet haberleri arttıkça toplumda da tepkiler çığ gibi büyüyor. Kadına, çocuğa, hayvana şiddet uygulayan herkese tepkilerini dile getiren halk, sosyal medya üzerinden ve sokakta düzenledikleri eylemlerle seslerini duyurmaya çalışıyor.

Kadına şiddet, kadın ve çocuk istismarlarının çoğalmasının ardından çıkarılan yasalara rağmen bu haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Sadece bir ayda 25 kadın cinayeti 29 kadın ve çocuk istismarı, tepkilerin de git gide arttığı günlerde, daha ağır yaptırımlar uygulanarak bu cinayet ve istismarların önüne geçilmesi için önlem alınması bekleniyor.

Kadın hakları gününde 4 kadın cinayeti

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nde 4 kadın cinayete kurban gitti. Bu cinayetlerle ilgili sosyal medya hesaplarında yapılan açıklamalarda, ‘ bilmediğimiz onlarca kadın şiddete maruz kaldı tacize maruz kaldı her zaman ki gibi. Kadın cinayetleri, tecavüzleri, çocuk tecavüzleri ve gelin edilip tecavüz edilen çocukların sayısı her gün, gözünüzü açtığınız her sabah artıyor. Hala değişen ne tek bir yasa artan ceza tutumu, tek bir söz bile yok ikaz etmek için sözde millet için halk için çabalayan insanların ağzından!’ şeklinde ifadelerde bulunarak bir an evvel yaptırımların artması için yetkilere çağrıda bulundular.

Öte yandan AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli bu cinayet haberleri ile ilgili olarak, ‘Kadın cinayetleri toplumun kanayan yarası, kadına karşı şiddet, bütün siyasi partilerin, Bakanlıklar, STK’lar ve ilgili kurumların birlikte mücadele etmesi gereken bir konu’ olduğunu vurguladı.