Serseri Bir Kar Tanesi, Kudüsname Göklere Açılan Kapı ve Ay Tutulur Gözlerinde adlı üç şiir kitabı bulunan Osman Avanoğlu, ilham kaynağının Meram Kızlarkayası Efsanesi olduğunu ve romanın konusunun 800 yıl önce payitaht Konya’da geçtiğini belirtti. Osman Avanoğlu, romanda mekân olarak Konya’yı seçmesinin amacının; Konya’nın, güzelliklerini cömertçe paylaşan, geçmişine sıkı sıkıya bağlı, yüz yıllarca adeta kendi yağı ile kavrulan bir şehir olduğunu söyledi. Ayrıca çocukluğunun, gençliğinin masum ve pak Konya’sına duyduğu özlemin de Konya’yı mekân olarak seçmesinde önemli bir etken olduğunu ifade etti.

Şair yazar Osman Avanoğlu romanın mekânı olan Konya ile alakalı sözlerini şöyle sürdürdü;

“Dönemsel araştırmalarla yaklaşık sekiz yüz yıl geriye götürdüğüm Konya’yı anlatmak hiç de zor olmadı. Yitirilmiş güzelliklerin arkasından boşuna gözyaşı dökmeden, geçmişten gelen sürdürülebilen güzelliklerini tahayyül ettiğim Konya’yı düşündüm ve yazdım.”

Asiye Bir Aşk Masalı ile ilgili olarak Osman Avanoğlu şöyle diyor:

“Kitapta; yer ve mekân, dil ve üslup, zamanın Konya’sı ile iç içe geçiyor. Hepsi doğallıkla bir araya geliverdi burada. Tümüyle baştan tasarlanmış bir kurgu da değildi, yazmaya hikâye niyetine başladım, romana evriliverdi, kendi kendine aktı. Daha doğrusu hafızamda birikenler elimden tuttu ve yazdırdı galiba.”

Yazarımız Osman Avanoğlu’ndan nice kitaplar bekler, Asiye Bir Aşk Masalı’nın okuru bol olmasını dileriz.