Alanya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Mahmutlar Mahallesi’nde 2 bloktan oluşan bir firmaya “Plan notuna” aykırı olarak usulsüz yapı ruhsatı verildiği anlaşıldı. Antalya – Alanya 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları Plan Hükümleri Revizyonu içinde kalan Mahmutlar Mahallesi 669 ada 5 parsele verilen 2 bloklu yapının söz konusu yere ait plan notuna aykırı yapı ruhsat verilmesi kafaları karıştırdı.

Edinilen bilgilere göre; Alanya Belediyesi kent bilgi sisteminden parsele ait e-imar durumu girilince plan notlarında D.1.1.17. ile D.2.8. incelendiğinde 4000m2 üstü parsellere 40x40 metre ebatlarında maksimum yapıya izin verilmesi gerekirken, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Uygulaması sisteminde yaklaşık 60 metre ebat yapı ruhsatı verildiği görülüyor. Orta çıkan bu tabloda plan notlarına aykırı olarak yapı ruhsatın usulsüz olduğu tespit edildi.

İMAR PLANLARI PLAN HÜKÜMLERİ REVİZYONU NE DİYOR?

Alanya Mahmutlar Mahallesi 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları Plan Hükümleri Revizyonu içinde inşa edilecek yapıya ilişkin yürürlükteki mevzuatın detayları şöyle açıklanmakta;

D.1.1.17. Minimum ve maksimum parsel ve yapı ebatları şu şekilde olacaktır:

*Minimum bina ebatları (cephe ve derinlik): 7x7 metre

* Maksimum bina ebatları 3 Kata kadar (3 kat dâhil): 25x25 metre 3 katın üzerinde: 30x35 metre

*Minimum parsel cephesi: 16 metre

*Minimum parsel derinliği: 20 metre

D.2.8.Tüm katlarda ticaret amaçlı yapılaşmak şartıyla büyüklüğü 4000 m²’ye kadar olan parsellerde bina ebatları en fazla 40x40 metre olabilir. 4000 m² ve üstünde büyüklüğe sahip parsellerde ise yapılacak olan yatırımın niteliğine göre bina cephe ve derinliğini belirlemeye belediyesi yetkilidir deniliyor.

İMAR UYGULAMASINA İLİŞKİN GENEL HÜKÜMLER

Alanya Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü Mahmutlar Mahallesi 669 ada 5 parselde bulunan 9.916,44 m²’lik alan üzerinde yapılaşmayı şu şekilde şekillendirmiş:

“Uygulanacak yapı için Mer'i İmar Planı ve mevzuatına uygun olarak boş arsa için inşaat şartları aşağıda gösterildiği şekilde tanzim edilerek imar durumu ile yalnız proje tanzim edilebilir’’ denilmiş. Alanya Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü’nün vatandaşını bilgilendirmek adına internette yayınladığı ilgili link ise şu şekilde:

YÜRÜRLÜKTEKİ İMAR PLANI İÇİN TIKLA

NORMAL RUHSATIMIZI VERMİYORLAR

Alanya’da isminin saklı tutulmasını isteyen bir takım iş adamı ile yatırımcılar ise Alanya Belediyesi’nden ruhsat almak için yaptıkları başvurularda sudan sebepler arandığını ve ruhsat vermemek adına önlerine bir çok engelin getirildiğini ifade ettiler.

Alanya şehir merkezinde kendine ait işyerinde tadilat yapmak üzere Alanya Belediyesi İmar Müdürlüğü’nün yapı tadilat ruhsatını 5 - 6 ay gibi uzun bir sürede alamadığını dile getiren bir vatandaş, “Belediyenin bizden istediği bütün belgeleri harfiyen kendilerine ulaştırdık. Yatırılması gereken harçlar gibi bir takım ödemeleri de yaptığımız halde sudan sebep ve bahanelerle ruhsatımızı vermiyorlar. Utanmasalar şehrin göbeğindeki tadilat yaptığımız işyerimizden Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu isteyecekler pes doğrusu” dedi.