Alanya’da burs geleneği: Kayıtlı isimlere her ay para… Alanya’da burs geleneği: Kayıtlı isimlere her ay para…

Başkan Özçelik, “Bu ilçelerin tamamı teknik ve nüfus olarak Alanya Belediyesi’nden bir tık daha aşağıda. Alanya Belediyesi tarafından teknik anlamda destek verilmesi ve sosyal belediyeciliğin tüm toplum yararına kullanılması için böyle bir karar alıyoruz. Daha iyi olan belediyelerin daha niteliği eksik olan belediyelere destek olması adına yapılıyor. İşin temeli budur. Biz onlara bilgisayar, muhasebe sistemleri gibi konularda destek olup, onların üç yılda geleceği yere bir yılda gelmelerini sağlamak adına yani yardımcı olmak adına yapıyoruz. Buradaki tek amaç, o ilçedeki insanların da belediyenin de bir an önce teknik ve bilgi anlamında hızlıca kalkınmalarıdır. Osman Tarık Özçelik ve ekibi, her şeyi kayıtlı yapacak. Kayıtsız hiçbir karar alınmayacak” dedi.

Meclis’te 2025-2029 Stratejik Planı gündem maddesi olarak görüşüldü. Belediye Başkan Yardımcısı Servet Ünlü, “Stratejik plan yasal zorunluluktur. Biz de göreve geldikten sonra başkanımızın talimatıyla stratejik planlama sürecini başlattık. Bu süreç içerisinde her birimden strateji kurulu oluşturuldu. Daha sonra Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nden Mustafa Koçancı Hocamızın moderatörlüğünde yaklaşık 4-5 ay süren bir çalışma yürütüldü. Bu çalışma esnasında paydaş dediğimiz çeşitli sivil toplum örgütleri, kurum, kuruluş, meclis üyeleri ve her kesimden insanlarla toplantılar yapıldı. Bu toplantılarda şehrin 5 yılını öngeren bir stratejik plan hazırlığı yapıldı. Tüm kesimlerin görüşlerine yer verilmeye çalışıldı ve gelmeden önce vaat ettiğimiz projeleri de içine alan beş yıllık plan hazırlandı. Bu bir taslak olarak sizlere de gönderildi ve ana hatları ile Meclis’e sunuldu. Önümüzdeki beş yıl içerisinde ana hatlarıyla 2025 yılı için 4 milyar 430 milyonluk bir gelir öngörüyoruz. Bunlar 5 yıl içerisindeki artışla 5 yıllık dönemde toplam 31 milyar 660 milyonluk bir reel gelir öngörüyoruz. 2024 yılı bütçesi 4 milyar 600 milyon olarak yapılmış. Antalya’daki en büyük bütçe diye yapılmış ama reel anlamda gelir 2 milyar 600 milyon. Geri kalan gider bütçesine geliri denkleştirmek için yapılan 1 milyar 800 milyonluk ilave ile bütçe 4 milyar küsur olarak yapılmıştır. Ekim ayında Meclis’e gelecek ve orada daha net görünecek bu rakamlar. 2025 bütçesinin yaklaşık bu seviyelerde olacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Mustafa Koçancı konuyla ilgili Meclis Üyelerini bilgilendirdi. Koçancı, “Çalışmayı sürdürürken katılımcılık ilkesini esas aldık. Bu katılımcılık üzerine bir alternatif veri toplama teknikleri geliştirdik. Bu bağlamda 83 farklı STK ile odak grup görüşmeleri yaptık. Bunun yanı sıra tematik değerlendirme formları, açık uçlu görüşme formları ve kapalı uçlu anket çalışması yaptık. Önceliklendirme ve puanlama çalışması da yaptık. Bu araştırma kısmının ilk kısmıydı ve yüzde 88 oranında stratejik plan devam ettirilmekteydi. Bu rakamı bulduktan sonra neden eksik kaldığını bulduk. Bütçelendirme problemleri, hedeflendirme hataları, yanlış hedefler, birden fazla müdürlüğün arasında sorumluluk paylaştırılması nedeniyle işlerin yerine getirilmemesi gibi farklı nedenler vardı. Bunlara özen göstermeye ve önüne geçmeye çalıştık. İkinci olarak mevzuat analizi çalışması yaptık. Her Müdürlük kendi mevzuatı, yönetmelikleri, yönergeleri çıkardı ortaya. Oradaki eksiklikleri tespit ettik ve ciddi eksiklikler olduğunu da söylemem gerekiyor. Önümüzdeki dönemde bunlarında düzeltilmesi ile ilgili çalışmalar yapılacağını orada bahsettik. Üst politika belgelerinden bahsettik. Bunlar yasal bir zorunluluk olarak incelendi. Stratejik plan diye bahsettiğimiz bizim ülkenin kalkınma hedefleridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanlığı kalkınma hedeflerini, vatandaşların beklentilerini ve yereldeki siyasal iktidarın amaçlarını bir araya getiren bir metindir. Biz de bunu yapmaya dikkat ettik. Gerek orta vadeli program gerek kalkınma planı ile kendi hedeflerini, belediye yönetiminin hedeflerini vatandaşlardan aldıkları dönüşlerle beraber oluşturan bir amaç, hedef ve performans beklentisi ortaya koyduk. Kurum analizi, insan kaynakları analizi gibi anket sonuçları ve elimizdeki dokümanlarla bir bölüm hazırladık. En nihayetinde 9 amaç, 27 hedef ve 182 performans göstergesiyle bir stratejik planı hazırladık” dedi.

Meclis Üyelerinin stratejik planla ilgili görüşlerini bildirmesinin ardından Başkan Özçelik, soruları yanıtladı. 2025-2029 Alanya Belediyesi Stratejik Planı oy çokluğu ile Meclis’te kabul edildi. Dilek ve Temenniler bölümünden sonra bir daha ki Meclis Toplantısının 1 Ekim’de yapılmasına karar verildi.