Başkan Menderes Türel, şu anda 12 megavat deneme üretimi yapan tesisin 24 megavata çıktığında 40 bin konutun elektriğini üretebilir bir noktaya geleceğini söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in “Çöp Altındır” sloganıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile birlikte 1 yıl önce temelini attığı Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Enerji Üretimi Tesisleri, kısa sürede tamamlandı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile birlikte test üretimini başarıyla gerçekleştiren, Antalya’nın çöpünü altına dönüştürecek çevreci tesiste incelemelerde bulundu.

Temiz enerji santrali

Vali Karaloğlu’na tesisi gezdiren Başkan Menderes Türel, “Tesisimiz çöp altındır sloganı ile başlattığımız Türkiye’nin en çevreci projelerinden bir tanesi. Ve bu kapsamda Antalya’da artık çağdaş şehirlerde olduğu gibi çöpünü hem dönüştürüyor hem bunun içerisinden çıkan metan gazı atmosfere bırakmıyor ve elektrik elde ediyor.

Çöpü de komposta dönüştürerek, sıfır atık geri dönüşümü sağlıyor. En son yapıldığı için belki de dünyanın en çağdaş en modern çevre dönüşüm tesislerinden bir tanesi. Aslında temiz enerji santrali de diyebiliriz” dedi.

Yurt dışından incelemeye geliyorlar

Tesiste 24 megavat elektrik üretimi yapılacağını anlatan Türel, “Şu anda deneme üretimlerimiz başladı. 12 megavat elektrik üretimi şu anda sisteme veriliyor. Aynı zamanda bu örnek alınan bir tesis. Şu anda yurtdışından birçok belediye yetkilisi geliyor, tesisimizi görüyor ve aynısını kendi şehrinde yapmak istiyor. Ukrayna’dan Kiev Belediye Başkan Yardımcısı geçen hafta buradaydı. Lviv Belediye Başkan yardımcısı buradaydı. Hatta ilgili bir bakan buraya geldi, geziyorlar gerçekten gördüklerine inanamıyorlar. Örnek alınacak bir tesis olarak kendi ülkelerine, kendi şehirlerine bu tesis benzerini kurmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

40 bin konutun elektrik ihtiyacı üretilecek

Deneme üretiminde elde edilen 12 megavat elektriğin 20 bin konutun elektrik ihtiyacına cevap verebilecek bir üretim olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, şunları aktardı: “Bu deneme üretimi tamamlayıp 24 megavata çıktığımızda demek ki 40 bin konutun elektriğini üretebilir bir noktaya geleceğiz. Yaklaşık 24 milyon dolarlık bir gelir elde ediliyor. Bu gelirin yüzde 1’i de Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne kalıyor. Yarım katrilyona yakın bir yatırımdan bahsediyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi bu yatırım için kasasından bir tek kuruş bedel ödemedi. Yap işlet devret yöntemiyle yapılan bir ihale neticesinde bu tesis Antalya kazandırılıyor. Bir tek kuruş kasamızdan bir bütçe ayırmıyorken yaklaşık yüzde bir gelirle de senede 2.5 milyon dolar civarında bir geliri Antalya Büyükşehir Belediyesi kazanmış olacak.”

Sıfır atık tam geri dönüşüm

En önemli kazanımın metan gazının doğaya bırakılmaması ve çöpün de kompost gübreye çevrilerek tam bir geri dönüşüm sağlanması olduğunun altını çizen Başkan Menderes Türel, şunları söyledi: “Çöpümüzün enerji verimliliğinde ve kompost gübre olarak kullanılması en önemli kazanım. Artık çöpümüzü altın olarak görüyoruz. Bu konuda da şimdi transfer istasyonlarımızı yapıyoruz. Otuz tane yeni transfer istasyonumuzdan çöp nakletmek üzere yeni tırları sistemimize dahil ettik. Onlar Antalya’ya geldi. Bir çöp tesisinin içerisindeyiz ama hemen arkamızda çöpler boşaltılıyor iken buraya hiç koku gelmiyor. Antalya’nın eski yıllarını bildiğimizden buradaki eski çöp depolama alanından bir poyraz estiğinde özellikle Kepez bölgesinin ciddi bir çöp kokusuyla yaşadığını çok iyi biliyorum.  Ama şimdi tesisin içerisinde dahi en ufak bir çöp kokusu duyma şansınız yok. Ben tabi çiçeği burnunda Sağlıklı Kentler Birliği Başkanıyım aynı zamanda, bir şehrin sağlıklı olabilmesi için bu tip çevreci tesisler örnek gösterilmesi gerekiyor. İşte sağlıklı bir kent adına da Antalya’nın da böylesine bir çöp çevrim tesisine sahip olması şehrimiz adına onur verici bir durum.” 

Çağdaş şehir çevreci yatırım

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, tesisin temelini yaklaşık bir sene önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile birlikte attıklarını hatırlatarak, “Bir sene sonra burada muhteşem tesisi görmekten açıkçası şaşkın durumdayım. Bir şehirde çağdaşlık seviyesini gösteren ya da yaşam kalitesinin önemli çıtalarından biri şehrin ürettiği atığı, nasıl bertaraf ettiğiyle doğru orantılıdır. Eğer şehir tam olarak atığı bertaraf edebiliyorsa o şehir çağdaş bir şehirdir. Antalya bu zamana kadar katı atığını düzenli depoluyordu ama artık bu yeni tesisle beraber artık günlük üretmiş olduğu 2 bin ton katı atığını tamamen bertaraf edecek. Son derece çağdaş ve katı atığı kazanca dönüştürecek. “Atık Altındır” sloganıyla gelire dönüştürecek çok önemli bir tesis. Büyükşehir Belediye Başkanımızı vizyonundan ve bu çağdaş tesisi şehrimizi kazandırmasından dolayı kutluyorum. Sağlıklı Kentler Birliği Başkanına da bu yakışır. Kendisini de tebrik ediyoruz yeni görevi dolayısıyla. Kentlerin farklılaşması bu tip tesislerle ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.