Rüzgar, programın kırsal alanda gelirlerin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayinin entegrasyonunun sağlanması, gıda güvenirliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması gibi amaçları olduğunu belirtti.

Rüzgar, programın iki ana başlık altında destek sağladığını söyledi. Birincisi, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar. Bunlar, kapalı ortamda bitkisel üretime yönelik yatırımlar, hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hayvan üretimi ve kesimi, su ürünleri yetiştiriciliği, hayvansal ve bitkisel orijinli gübre yatırımları gibi konuları kapsıyor. Bu yatırımların üst limiti 14 milyon TL, alt limiti 3 milyon TL. Desteklerin yarısı hibe olarak veriliyor.

İkincisi, aile işletmeciliğinde kırsal altyapı konularını kapsayan desteklemeler. Bunlar, arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar, bilişim sistemleri ve eğitim yatırımları, el sanatları ve katma değerli ürünlere yönelik yatırımlar, ipekböcekçiliği, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, tarımsal amaçlı örgütler için makine parkı yatırımları gibi konuları içeriyor. Bu yatırımların üst limiti 3 milyon TL, alt limiti 100 bin TL. Desteklerin yarısı hibe olarak veriliyor.

Rüzgar, özellikle akıllı tarım (bilişim) konusunda da destek verdiklerini vurguladı. Tarla tarımında gübre sensörlemeyi ölçme, çiftçi bilgilendirme sistemleri, hasatta güncel verim haritasının çıkartılması, verim haritalarının karşılaştırılması, otomatik dümenleme sistemleri, hayvancılıkta büyükbaş hayvanların adım ve lokasyon takibi, vücut ısısı, nabız gibi bilişim sistemlerini kullananlara yüzde 50 hibe desteği sağlandığını söyledi.

Ayrıca cam işi, metal işi, cam eşya, seramik, çinicilik, hasır işleri, alçı, tandır yapımı gibi 28 kalemde el sanatları, sabun, gül suyu gibi katma değerli ürünler, ana arı malzemeleri, polen, yeni kovanlar, petek, arı yemlikleri gibi 13 kalemde arıcılık yatırımlarına da yüzde 50 hibe desteği verildiğini ifade etti.

Akkaya çağrı yaptı: Alanya’da bu sorun acilen çözülmeli Akkaya çağrı yaptı: Alanya’da bu sorun acilen çözülmeli

Üreticilerin bu fırsatları kaçırmamasını, yatırım yapmak istedikleri konularda ilçe müdürlüğüne başvurmalarını tavsiye eden Rüzgar, “Bu program, Alanya’nın tarımsal potansiyelini daha da artıracak, kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın refah seviyesini yükseltecek, tarımsal üretimde kalite ve verimliliği sağlayacak bir programdır. Bu programdan yararlanmak isteyen üreticilerimizi ilçe müdürlüğümüze bekliyoruz” dedi.