Rusya pazarında yaşanan durağanlık bir nebze de olsa iyileşse de Zelenski ile Erdoğan’ın görüşme sağlaması Rusya pazarında tepki çekti. En gözde turizm kentlerinden olan Alanya’da da Rus pazarı ağırlık göstermiyor. Bu sebeple Rus pazarında ilişkilerin kuvvetli tutulması gerektiğini belirten Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) ve Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, “Rusya’da çeşitli karikatürlere bile konu oldu bu durum. Biz turizmcileri tedirgin ediyor” dedi.

Big Kral Çavuşoğlu’ndan Alanya turizmine büyük katkı Big Kral Çavuşoğlu’ndan Alanya turizmine büyük katkı

‘DENGELER ÇOK HASSAS’

Dahaoğlu açıklamasında, “Yeni bir gelişme yaşandı. Rusya, geçen yıl Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) arabuluculuğunda imzalanan, Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildiğini açıkladı. Kremlin’den yapılan açıklamada, “Anlaşma bugün itibariyle artık yoktur” denildi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, mevcut şartlarda anlaşmaya katılımlarını durdurduklarını, gerekli koşullar sağlanırsa anlaşmaya geri döneceklerini söyledi. Rusya, kararına gerekçe olarak, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmamasını gösteriyor. Ülkemizin en başından beri, Rusya-Ukrayna savaşında taraf olmadan arabuluculuk yapması herkes tarafından takdirle karşılandı. Ancak bu politikayı yürütmek çok zor, çok hassas dengeler üzerinde yürümek gerek” dedi.

TURİZMCİLER TEDİRGİN

“Devlet büyüklerimiz bu konuda çok başarılı çalışmalar yürüttü” şeklinde konuşan Dahaoğlu, “ Ancak bu son gelişme Rusya’da hiç olumlu karşılanmadı. Rus misafirlerimizden de bu yönde tepkiler duyduk. Rusya’da çeşitli karikatürlere bile konu oldu bu durum. Biz turizmcileri tedirgin eden konular bunlar. Bu tür gelişmeler olduğu zaman, Rus turistlerin Türkiye’ye gelmesi bir şekilde engelleniyor çünkü. Bizler de gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ancak biliyoruz ki devlet büyüklerimiz de durumumuzun farkında. Hassas dengelerin korunması, tahıl koridorunun tekrar açılması, turist akışının devam etmesi, ülkeler arasındaki dostluk ilişkisinin bozulmaması yönünde adımlar atılacaktır. Bizler misafirlerimizi memnun etmek konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Bu noktada artık devlet büyüklerimizin atacağı olumlu adımları bekliyoruz. Umarım herkes için en iyi ve en doğru koşullar sağlanır. Ülkemiz ve dünya için barış ve huzur ortamı diliyorum” sözlerine yer verdi.