Alanya'da vahim iddia: "Türk olduğumuzu duyan telefonu kapatıyor"
Alanya'da vahim iddia: "Türk olduğumuzu duyan telefonu kapatıyor"
İçeriği Görüntüle

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Abdullah Tuncer ve Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş, bu durumun hem yerli hem de yabancı konut satışlarını olumsuz etkilediğini belirtiyor.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ÇÖZÜM İSTİYOR

  • Veriler Tersine Döndü: Alanya'da 2022'ye kıyasla yabancıya satışlarda yüzde 65, yerli satışlarda ise yüzde 29 düşüş yaşandı.
  • İkamet Kısıtlamaları: ALEKOD Başkanı Abdullah Tuncer, ikamet kısıtlamasının tüm Alanya ekonomisini etkilediğini vurgulayarak, en azından yüzde 20 sınırının altına düşen mahallelerin yeniden ikamete açılması gerektiğini söylüyor. Avsallar, Kestel ve Mahmutlar'ın bu kritere uyduğunu belirten Tuncer, yetkililerden acil adım bekliyor.
  • Yerli Piyasası da Etkilendi: Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş, yabancı talebinin düşmesinin yerli piyasayı da olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Erbaş, yerli ve yabancı alıcılar arasında denge kurulacak bir düzenleme (örneğin bir binada yüzde 51 yerli, yüzde 49 yabancı) ve kiralık konutlarda ikamet izninin yeniden sağlanması gibi çözümler öneriyor.

GELECEK İÇİN UMUTLU BEKLEYİŞ

Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker ise daha iyimser bir tablo çiziyor. Küçüker, küresel ekonomik toparlanma sinyallerine dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde faiz oranlarındaki düşüşün gayrimenkul sektörüne ilgiyi artıracağını belirtiyor. Alanya'da devam eden otoban projesi, üniversitenin büyümesi ve altyapı yatırımlarının da bölgenin değerini artıracak önemli faktörler olduğunu vurguluyor. Küçüker, mevcut fiyatların artan maliyetlere göre cazip olduğunu ve şu anın yatırım için en uygun zaman olduğunu savunuyor.