Antalya ve Alanya başta olmak üzere Akdeniz'in gözde turizm rotalarında, sahte ve izinsiz rehberliğe karşı ortak denetimler en üst seviyeye çıkarıldı. Antalya Rehberler Odası (ARO), TUREB, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile TÜRSAB ekiplerinin katıldığı saha denetimlerinde, tur otobüsleri ve tarihi mekanlar didik didik aranıyor.
6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu kapsamında yürütülen sıkı kontrollerde, çalışma kartı veya ruhsatı bulunmayan kişilere 2026 yılı güncellemeleriyle 45 bin 154 TL ile 180 bin 617 TL arasında değişen idari para cezaları uygulanıyor. Sadece şehir merkezleriyle sınırlı kalmayan denetimler; Isparta, Burdur, Salda Gölü ve lavanta bahçeleri gibi bölgenin tüm turistik çekim merkezlerini kapsıyor.
Yetkililer, belgeli rehberlerin haklarını korumak ve haksız rekabetin önüne geçmek için denetimlerin aralıksız süreceğini vurgularken, yetkisiz kişilerin turistlere aktardığı yanlış bilgilerin ülke imajına da büyük zarar verdiğine dikkat çekti. Alanya ve Kaş arasındaki sahil şeridinde yoğunlaşan kontroller sayesinde kaçak faaliyetlerin caydırılması hedefleniyor.




