Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, "Alanya Çevresi Su Kabağı Geliştirme Projesi, Alanya'da su kabağı üretiminde yaşanan arz eksikliği sorununu çözmek amacıyla başlatıldı. Üreticiler yeterli değildi ve üretmek isteyenler bilgi eksikliği yaşıyordu. Aynı zamanda, bu kültürel varlık unutulmaya yüz tutmuş durumdaydı" dedi.

“HALKIMIZDAN YOĞUN İLGİ GÖRDÜK”

Kartpostallara konu olan Ulaş, kaderine terk edildi Kartpostallara konu olan Ulaş, kaderine terk edildi

Alanya Kent Konseyi olarak yerel halkı projeye dahil etmek için tohum toplama çağrısı yaparak başladıklarını belirten Özcan, "Halkımızdan yoğun bir ilgi gördük ve önemli miktarda tohum elde ettik. Alanya Belediyesi seralarında bu tohumları toprakla buluşturarak fideler haline getirdik. Ayrıca, halkın bilinçlenmesini sağlamak amacıyla broşürler hazırlayarak nasıl yetiştirileceğini anlattık" diye konuştu.

“ÜRETİM SIKINTISI YAŞANMIYOR”

Fidelerin seralarda yetiştirildikten sonra halka ücretsiz olarak dağıtıldığını ve pazar yerleri başta olmak üzere dağıtımın yapıldığını belirten Özcan, "Alanya halkı projeyi sahiplendi ve yoğun ilgi gösterdi. Artık üretim sıkıntısı yaşanmıyor ve üreten vatandaşlar kabakları satarak ekonomik gelir elde etme imkanı buluyor" ifadelerini kullandı.

“7 YILDA 113 BİN FİDE DAĞITTIK”

Özcan, su kabağı ürününün daha fazla görünür kılınması için ciddi çaba sarf ettiklerini ifade etti. Sokaklarda su kabağından yapılan dekorasyonlar oluşturulduğunu belirten Özcan, kabak işleme kursları düzenlenerek özellikle engelli bireylerin ilgisini çektiğini söyledi. 7 yıl içerisinde 113 bin fide dağıttıklarını açıklayan Özcan, bu yıl ise halka 19 bin fideyi ücretsiz olarak verdiklerini aktardı. Projenin, Türkiye genelinde de büyük yankı uyandırdığını ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından "İyi Uygulama Örneği" seçildiğini belirten Özcan, Alanya Kent Konseyi olarak Alanya için çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı.