Anna ve kocası, Putin'in seferberliği sonrasında ülkeyi terk ettiler ve Alanya'ya geldiler. Anna, Türkiye ve Alanya'daki zorlukları, geri dönmenin olası tehlikelerini dünyaca ünlü İngiliz gazetesi The Guardian'a anlattı. Kimliğinin belli olmaması için soyadı ve fotoğrafı kullanılmayan Anna adlı Rus kadının, The Guardian'da yer alan röportajından satır başları şöyle: 

“RUSYA’YA DÖNMEK İSTİYORUZ AMA GÜVENLİ DEĞİL”

"Hala ne yapacağımızı düşünüyoruz. Rusya'ya geri dönmeyi düşünüyoruz çünkü ruble çok daha zayıf olduğu için Türkiye'de yaşamayı göze alamıyoruz. Ama Rusya güvenli değil. Her an başka bir seferberlik olabilir ve kocamın mühendislik geçmişi olduğu için askere alınabileceğinden endişe ediyoruz. Bilmediğiniz çok şey varken tüm bu kararları vermek çok zor. Askere alınmasından gerçekten korkuyorum çünkü alırlarsa yapabileceğimiz hiçbir şey yok. İki seçenek var: Savaş ya da hapis. Amacımız askerlik sicil dairesinden kaçmak. Açıkçası, kocam Dmitriy korkuyor ama aynı zamanda kendi ülkesinde normal bir şekilde yaşayamadığı ve bir yere saklanmak zorunda olduğu için de kızgın.

“SAVAŞA RAĞMEN RUSYA BİZİM EVİMİZ”

Açıkçası evimizi çok özledik. Savaştan kaçan Ukraynalı arkadaşlarımla konuştuğumda başka bir ülkede iyi bir düzene sahip olmalarına rağmen geri döneceklerini söylediklerini hatırlıyorum. Sonra deli olduklarını düşünmüştüm ama şimdi aynı duyguya sahibim. Belki karşılaştırmak adil değil, ama bunu şimdi anlıyorum. Rusya'da kalmak istiyoruz. Savaşa, enflasyona rağmen Rusya bizim evimiz. Annemden ve arkadaşlarımdan ayrılmak zor. Annem bizi çok özledi. Bizi Rusya'da istiyor ama özgürlüklerimizi riske atmak istemiyor, başka seferberlik olursa onun evinde saklanabileceğimizi söylüyor.

“ALANYA'DA KİRALAR SON DERECE PAHALI HALE GELDİ”

Alanya'da kiralık daire arıyoruz. Son derece pahalı hale geldi. Emlakçımız gibi tanıştığımız yerliler, birçok zengin Rus geldiğinden beri kiraların çok daha yüksek olduğunu söylüyor. Türk halkına kötü bir şey yapıyormuşuz gibi hissediyorum. Alanya çok turistik bir şehir ve ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz. Doğa güzel, yemekler güzel, birçok insan güzel. Ama tatilde değilim, tadını çıkaramıyorum. Kocama hala Rusya'daki işvereni tarafından ödeme yapılıyor ancak ona ödemeyi her an durdurabilirler ve o zaman mahvoluruz. Diğer uzaktan işler için başvuruyor ama hiçbir şey bulamıyor, her iş için binlerce başvuran olduğunu söylüyor. Ben de uzaktan bir iş bulamadım ama ikimiz de çevrimiçi BT kursları veriyoruz. Yaptırımlar nedeniyle Mastercard ve Visa gibi normal kredi kartlarını kullanamıyoruz. Kripto para kullanıyoruz, Rus hesabımızdan kripto cüzdanımıza para aktarıyoruz, borsada eşler arası satıyoruz ve Türk Lirası alıp Türk banka hesabımıza aktarıyoruz. Alanya'da büyük bir Rus topluluğu var. Savaştan önce orada çok sayıda Rus vardı ve bazıları turist. Bir sürü Rus ve Ukrayna plakasını görüyorum. O kadar çok Rus var ki, bazıları yerli Türklerin Rusça konuşmasını bekliyor. Birbirine sıkı sıkıya bağlı bir topluluk duygusu yok, sanki birbirimizin etrafında dönüyormuşuz gibi geliyor. Herkes aynı nedenle burada değil ya da aynı şekilde düşünmüyor.

“SENİ KORKAK BURADA SAKLANMAMALISIN”

İkinci el eşya alıp satmak için Rusça konuşan bazı Alanya Telegram gruplarındayım ve bazen yeni üyeler katılıyor ve kendilerini Rus hükümetinden kaçmış gibi hissettiklerini söylüyorlar. Çoğu zaman, bazılarının, genellikle kadınların 'Neden ülkene hizmet etmiyorsun seni korkak, burada saklanmam…