Alanya'da turizm sezonunun beklentileri karşılamaması ve bankalardaki sıkı para politikaları, esnafın finansman arayışını kooperatiflere kaydırdı. İlçede faaliyet gösteren iki büyük esnaf kefalet kooperatifi, 2026'nın ilk 10 ayında rekor taleple karşılaşarak esnafa 751 milyon liranın üzerinde can suyu sağladı.
10 AYDA 400 MİLYON TL'Yİ AŞTI
Alanya ve Çevresi Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Akkaya, 2026'nın ilk 10 ayında 445 esnafa 401 milyon 805 bin TL destek verdiklerini belirtti. Turizmin zayıf seyretmesi ve banka kredilerine erişimin zorlaşması nedeniyle başvuruların patladığını ifade eden Akkaya, talepleri gecikmeli de olsa karşılamaya çalıştıklarını söyleyerek esnafın 2027 sezonunda rahat bir nefes almasını temenni etti.
"10 YILLIK ÇEKLER BİLE ÖNÜMÜZE ÇIKARILDI"
Alanya Keykubat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Velittin Yenialp ise aynı dönemde 400 kişiye 350 milyon TL kredi kullandırdıklarını açıkladı. Bankaların eski kayıtları öne sürerek kapıları kapattığını vurgulayan Yenialp, yüksek faiz ve sicil engeline takılan esnafın tek sığınağının kooperatifler olduğunu belirterek, umutların yeni sezona bağlandığını kaydetti.




