Alanya'da inşaat sektöründe zam şoku yaşanıyor Alanya'da inşaat sektöründe zam şoku yaşanıyor

Son 3 yıl içerisinde yüzde 2000 zam geldiğini söyleyen Cebeci, kâr etmeye devam eden çimento üreticilerinin yaptığı bu zammın izah edilemez olduğunu söyledi.

2021 yılının Nisan ayında, ülkemizde çimento ton fiyatı ve beton metreküp fiyatı ortalama 130 TL civarında iken, geçen 36 ay içerisinde yani bugün geldiğimiz noktada ortalama 2 bin 500 TL ile 20 kat artması, maliyet artışı diye izah edilemez. Maliyet girdileriniz belli, enerji fiyatlarındaki artış O günden bu güne yüzde 600-700 civarda olmasına rağmen çimentodaki ve hazır betondaki bu artış hangi akla mantığa sığar dedi.

Alanyamızdaki ikamet sorunu yüzünden yabancıya mülk satışı durma noktasına geldiğini belirten Cebeci maliyetlere eklenen bu çimento ve hazır beton zamları neticesinde faizlerinde artmasıyla ne yerli vatandaşlarımız nede yabancı yatırımcılar konut alamaz duruma geldiler.

Yüksek girdi maliyetleri altında ezilen müteahhitler ve emlak sektörü satışların durma noktasına gelmesinden dolayı büyük bir ekonomik darboğaza düştü. Bu durum Alanya'da beyaz eşyadan perdeye, gıdadan giyime kadar tüm ilçe esnafını olumsuz yönde etkilemeye başladı. 
Müteahhit firmaların yüksek maliyetlerle bir süredir borçluluk oranlarının artmaya başladığı ve emlak sektöründeki krize dönüşen ikamet sorunu nedeniyle durma noktasına gelen mülk satışlarına bir yeni maliyet artışı sıkıntısının da eklendiğini belirten Cebeci, siyasilerin bir an önce devreye girerek bu dar boğazdan sektörün çıkarılması için çalışmalara başlanması gerektiğini söyledi.