Emperyalistlere, uşaklarına, yardakçılarına ve içimizdeki hainlere karşı yapılan, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasından 1 yıl sonra 28 Ekim’de Çankaya Köşkü’nde tartışmaların, yapılıp, ülkenin yönetilmesi ile ilgili kararların alındığı sofrada Kurucu liderimiz Gazi Mustafa Kemal kararını şu cümleler ile açıkladı;

“Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz”

28 Ekim gecesi sofrada bulunanlar güncel siyasal gelişmeleri konuşurken Gazi Mustafa Kemal bıçağı eline alıp, doğrulduktan sonra hafifçe tabağa vurarak, “Beyler” dedi. Gülümseyen bir ifade ile sofrada bulunanlara baktı. Sofra birden sessizliğe büründü. Gazi Mustafa Kemal sözlerine devam etti;

-Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz! Sözlerini tamamlayınca tepkileri görmek için sofradakilerin yüzüne baktı. Kimseden çıt çıkmıyordu. Şaşkınlığın geçmesinden sonra karar sofradakilerin alkışları ile desteklendi. Gazi Mustafa Kemal konuşmasına sürdürdü;

-Türkiye Devleti’nin yönetim şekli Cumhuriyet’tir. Bunu Anayasa’mıza yarınki meclis toplantısında koyduracağız. Hazırlıklarınızı bir kez daha gözden geçirmemiz lazım.” Gerçektende iki arkadaş olan Gazi Mustafa Kemal ve Mustafa İsmet (İnönü) bütün gece süren çalışmalarını sabah ezan okunurken bitirebildiler.

Cumhuriyet’in ilanı kararı mecliste tartışmalarla kabul edildikten sonra 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. İlk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal seçildi.

Bugün her birimiz yurttaş olarak cumhuriyetin bizlere sunduğu olanaklardan en iyi şekilde yararlandık. Her birimiz kendimizi özgürce ifade ettik, dilediğimiz gibi özgürce çalıştık, bizi yönetmek isteyenleri hür irademizle kendimiz seçtik, bizim için doğru kararlar almalarını bekledik.

Umarım ki, her birimiz Cumhuriyet değerlerinin önemini unutmayız, bizim yaşamımızı kolaylaştıran bu yönetim şekline sahip çıkmaya devam ederiz.

Bizim bu günleri yaşamamızda katkısı olan başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını saygı, sevgi ve özlemle anıyorum.