Özellikle de kullanacağınız mülkü kiralamak yerine satın almayı düşünüyorsanız dükkân satın alırken nelere dikkat edilmeli konusunu detaylı bir şekilde araştırmalısınız. İşyeri satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalar arasında lokasyondan metrekareye, satarken kâr elde ettirmeden kira geliri yüksek olmaya kadar pek çok farklı kriter bulunuyor. Tüm bu maddeler konusunda titiz ve akıllıca davranarak hayalinizdeki işyerini gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.

BİR İŞYERİ SATIN ALACAĞINIZ ZAMAN BUNLARA DİKKAT!

Dükkân ya da işyeri alırken dikkat edilmesi gereken tüm önemli noktaları sizler için derledik. İşte o noktalar:

  1. İlgili Dükkânın Satışınıza Yönelik Bir Artısı Bulunuyor mu?

İşyeri alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri hiç kuşkusuz bu yerin satışınıza yönelik bir artı sağlayıp sağlamadığı olmalıdır. Dükkân çok büyük ya da çok güzel olabilir ancak sattığınız ürün için yeterli müşteri potansiyeli ya da insan sirkülasyonu sağlayan bir lokasyonda değilse, beklediğiniz verimliliği sunamayabilir. Size katkı sağlamayacak bir konumdaki işyeri, değer oluşturmayacağı için işyeri satın alırken ziyaretçi ve müşteri trafiği yüksek yerlerden yatırım yapmayı önceliklendirmelisiniz.

  1. Piyasa Değerine Dikkat!

Dükkân satın alırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli maddelerden biri de işyerinin fiyatı değerinde yatırım yapmak olmalıdır. Yani seçtiğiniz işyeri için bedelinden veya ederinden fazlasını ödemek ileride büyük pişmanlık duymanıza sebep olabilir. Bu yüzden hem iyi araştırma yapmak hem işinin uzmanı birinden yardım almak hem de pazarlık yapmak oldukça faydalı olacaktır.

  1. Dükkânın Metrekare Büyüklüğü

Dükkânın sahip olduğu metrekare büyüklüğü ve yaşı gibi özellikler de dükkân satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Örneğin eğer size yani yapacağınız işe 100 metrekarelik bir alan yeterli ise tutup da 2500 metrekarelik bir dükkân satın almanız çok akıllıca olmaz. Ayrıca ihtiyacınız olan dükkân büyüklüğüne göre fiyatı da hesaba katmanız çok daha doğru olacaktır.

  1. Satarken Kâr Ettiren ve Kira Geliri Yüksek Bir Seçim Yapın

Satın alacağınız dükkânın geri dönüşümünde size kâr ettirecek bir potansiyele sahip olması son derece önemli. Mesela satın aldığınız işyerine 1 yıl sonra müşteri bulamıyorsanız ya dükkânı ederinden fazla bir fiyata satın almışsınız ya da ölü bir yerde yatırım yapmışsınız demektir. Eğer yatırım amacıyla bir dükkân alacaksanız ya da ileride kiraya vermek gibi bir düşünceniz varsa kira geliri yüksek bir seçim yapmanız çok akıllıca olacaktır.

  1. Dükkânın Cephesi Önemli

Satın alacağınız dükkânın cephesi de son derece önemli. Bunun için satın almayı düşündüğünüz dükkânla aynı caddede yer alan dükkânları karşılaştırdığınızda cephesi daha geniş olanları tercih edebilirsiniz. Cephesi geniş dükkânlar, daha geniş vitrin alanı sunacağı için uzun vadede bu dükkânlar daha kolay alıcı ve kiracı bulur.

  1. Dükkânın Fiyatı ve Fiyatı Etkileyen Unsurlar

Dükkân, işyeri, ev gibi herhangi bir gayrimenkul satın alınacağı zaman dikkat edilmesi gereken en önemli unsur hiç şüphesiz ki fiyattır. Alacağınız dükkânın fiyatını doğru değerlendirebilmek için diğer seçenekleri benzer özellikler açısından kıyaslamalısınız. Dükkân fiyatını aşağı ya da yukarı seviyede etkileyen unsurlar arasında; dükkânın lokasyonu, cephesi, bina yaşı, metrekaresi, otopark durumu ve dükkânın masraf durumu yer alır. Kriterlerinizi belirleyerek ve dükkânın bu özelliklerine dikkat ederek, hayalinizdeki işyerine güvenle sahip olabilirsiniz.