Alanya Kent Konseyi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı. Konsey adına açıklama yapan Başkan Nurhan Özcan şunları söyledi;

1972 yılında İsveç'in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü ‘Dünya Çevre Günü’ olarak kabul edilmiştir.

Son yıllarda küresel ölçekte sanayi ve teknoloji sektörlerinde yaşanan gelişmeler, çevre üzerinde telafisi neredeyse imkansız tahribatlara yol açmakta ve insanlığın geleceğini tehdit eden boyutlara ulaşmaktadır. Hassas dengeler üzerine kurulu doğal yapının gitgide bozulmasına yol açan bu durum, küresel ısınma, kuraklık, çölleşme, su kirliliği, biyolojik çeşitliliğin azalması ve bazı canlı türlerinin yok olması, toprak kirliliği gibi ciddi çevre sorunlarının yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Gün geçtikçe kendimizi gri ve betondan oluşan bir dünyaya hapsediyoruz.

Tek yaşam alanımız olan dünyamızı yaşanır kılmak ve gelecek nesillere yaşamlarını en temiz ve sağlıklı bir şekilde sürdürebilmelerine imkan sağlayacak nitelikte bırakabilmek için  çevre üzerinde olumsuz etkilere neden olan etkenleri asgariye indirmek ve doğal dokunun bozulmasını önleyecek tedbirleri almak, kamu kurumları, yerel yönetimler, meslek örgütleri, sivil toplum, özel sektör, eğitim kurumları, medya ve tüm bireyler olarak  hepimizin sorumluluğudur.Kentlerimizin temsilcileri olarak yatırımlarımızı planlarken çevresel ve kültürel değerleri daima merkeze alarak hareket etmeliyiz.

Bölgemizde turizm ve tarımın öneminin hepimiz bilincindeyiz. Bilinçsiz kullanılan çeşitli ilaç ve gübreler, toprağın tarıma elverişsiz duruma gelmesine yol açmaktadır. Çiftçilerimiz, tarlada kullanacakları ilaç ve gübre çeşidini Alanya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ndeki ziraat mühendislerinin eğitimi ve bilgisi dahilinde kullanmalıdır.

Ayrıca başarılı bir turizm kenti olmanın ön koşulu temiz, düzenli ve sağlıklı bir çevreye sahip olmaktır. Turizm kenti olarak denizlerimize ayrı bir özen göstermek mecburiyetindeyiz. Bölgemizde Yeşilöz Mevkii’nde bulunan dolum tesisi, geleceğimiz adına bir tehdit unsurudur. Tesis turizm, tarım ve Caretta Caretta türü deniz kaplumbağaları, kısacası Alanya geleceği açısından tehlike arzetmektedir. Öte yandan, yine Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali de çevre ve insan sağlığı açısından tehdit unsurudur. Bilinçsizce kazılan maden ocakları doğa tahribatına yol açtığı gibi insan sağlığı üzerinde de olumsuz etkisi bulunmaktadır.

Bizler doğa dostu enerji tüketimini teşvik etmeliyiz ve enerji üretimi için doğanın nimetlerinden yararlanmalıyız. Enerji üretimini güneş ve rüzgardan sağlayabiliriz. Bunun için hem ülke olarak coğrafyamız elverişli hem de geldiğimiz teknolojik gelişmeler bunlara imkan tanımaktadır.İnsanların bilmesi gereken en önemli noktalardan birisi şüphesiz ki, doğanın insanlara değil, insanlığın doğaya ihtiyacı olduğudur. Bizler sularımızın berraklığını, gökyüzümüzün mavisini,ormanlarımızın yeşilini korumak zorundayız.

Çok geç olmadan bizler, daha büyük bir mücadele bilinci ile, doğaya yönelik hertürlü kötü niyet karşısında mücadele vermek ve çocuklarımıza, gençlerimize doğa sevgisini aşılamak zorundayız. Doğanın kuşaktan kuşağa korunarak devredilmesi ve sonsuza dek yaşaması gereken bir değer olduğunu kabul etmeli ve ettirmeliyiz.

Alanya Kent Konseyi olarak kuruluş, görev ve çalışma ilkeleri kapsamında 6. madde d-e-f bendine göre, (kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel,doğal ve benzeri değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek. Kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak. Sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı kentin yaşam kalitesini geliştiren, çevreye duyarlı ve yoksulluğu giderici programları desteklemek)hareket ediyoruz. Bu doğrultuda kent konseyi olarak, “Alanya ve Çevresi Su Kabağı Geliştirme Projesi” kapsamında halktan toplanan tohumları fide haline getirip halkımıza 10 bin su kabağı fidesi dağıtımı gerçekleştirdik. Daha yeşil bir Alanya için belli dönemlerde ağaç dikimi etkinliklerimiz bulunmaktadır. Yine Alanya’nın arıcılık potansiyelini geliştirmek amacı ile arıcılık araştırma ve geliştirme projeleri gerçekleştirdik.

Alanya Kent Konseyi olarak, çevre sorunlarının ortaya çıkışında etkili ekonomik faaliyetlerin, çevreye zarar vermeyecek şekilde sürdürülmesi fikrini de içinde barındıran sürdürülebilir kalkınma “bugünün ihtiyaçlarını karşılarken gelecek kuşakların ihtiyaçlarından ödün verilmemesi” ilkesine dayanarak, 5 Haziran 'Dünya Çevre Günü'nde doğaya karşı her türlü kötü niyetli girişime dur demek için, bütün halkımızı doğasına sahip çıkmaya davet ediyoruz.