Üretimi zor ve pahalı ama tüketimi kolay olan gıda. Günümüzde dünya, gıda üretiminde sorun yaşarken, çöpe giden yiyecekler de büyük bir problem oluşturuyor. Türkiye’de her yıl ortalama 20 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Gıda israfının en büyük nedenlerinden biri de “serpme kahvaltı”. Sadece serpme kahvaltılarda çöpe atılan gıdanın yıllık maliyeti ortalama 100 milyar lira. Peki, bu kahvaltılarda onlarca çeşit ürün var ama hepsi bitiyor mu? Restoranlar serpme kahvaltıyı vazgeçiyor mu?

ÇOK FAZLA ÇEŞİT VAR

Restoranların serpme kahvaltı menülerine göz attığımızda, fiyatların farklı olduğunu görüyoruz. Tabii ki burada menünün kapsamlılığına göre fiyat farklılığı var. Kaşıbeyaz restoranlarında tek kişilik serpme kahvaltının fiyatı 500 TL. Restoran yetkilileri, 55 çeşidin yer aldığı kahvaltı menüsünün müşteriler tarafından genellikle bitirildiğini, artan ürünlerin ise hayvan barınaklarına gönderildiğini belirtti. Kaşıbeyaz’ın serpme kahvaltısında süzme mercimek, kelle paça, beyran, sigara böreği, gözleme, beyaz ekmek, kepek ekmeği, simit, fırın sütlaç, sınırsız çay, nescafe, Türk kahvesi de var.

"YILLIK ZARAR 100 MİLYAR TL”

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl: “Mesela siz şeker hastasısınız. Size 3-4, belki de 10 çeşit reçel veriliyor. Bunlar çöpe gidiyor. Diyelim ki yumurta alerjiniz var, o da çöpe atılıyor. 100 bin restoranda ikişer yumurta çöpe gitse 200 bin yumurta yapar. Beş arkadaşınızla serpme kahvaltılı bir yere gidiyorsunuz. Diyorsunuz ki ‘Biz dört kişilik kahvaltı alalım, bir arkadaşımız doymuş’. Ama birçok yer bunu kabul etmiyor ve kaç kişiyseniz o kadar kahvaltı getiriyor. Gidenler arasında şeker hastası olan var, diyet yapan, şarküteri yemeyen, alerjisi olan var. Bunları yemeseniz de serpme kahvaltıda bunlar da geliyor, tabii ki yemiyorsunuz ve çöp oluyor. Siz de yemediğinizi ödemiş oluyorsunuz. Serpme kahvaltının yıllık zararı ortalama 100 milyar lirayı buluyor!”

"ÇÖZÜM SEÇMELİ KAHVALTI"

Alanya’da hırsızlık zanlısı kıskıvrak yakalandı Alanya’da hırsızlık zanlısı kıskıvrak yakalandı

Kendi restoranlarında seçmeli kahvaltıya geçtiğini söyleyen Bingöl, “Bunu diğer restoranların da yapmasında yarar var. Seçmeli kahvaltı israfı durduruyor. Ne yiyorsanız sadece onu seçip parasını veriyorsunuz. İsraf, bereket, müşteri memnuniyeti ve sağlık açısından da seçmeli kahvaltı daha iyi. Çünkü çok fazla israf var. Artanları hayvanlara veriyorsun ama hayvanlar da hepsini yemiyor” dedi.