1. Alanya Belediyesi’nde personel olarak çalışan, başka kamu birimlerinden de ayrıca maaş alıp, belediyede düzenli olarak işe gelmeyen personellerin bulunduğu tespit edilmiştir. Bu usulsüzdür. Alanya Belediyesi tarafından gerekli denetimlerin yapılarak düzenli olarak işe gelmeyen personeller için gereğinin yapılması gerekmektedir.

2. Alanya Belediyesi bünyesinde mal ve hizmet alımlarında konusunda uzmanlaşmış firmaları tercih etmek yerine genelde aynı firmalar üzerinden tercih edilmiş. Söz konusu bir firma belediyeye bir taraftan kırma taş ve kum satarken, diğer taraftan Gökbel Güreşleri’nde video hizmet alımı hizmeti yapmış. Konusunda uzmanlaşmamış şirketlerden hizmet alımından kaçınılması gerekmektedir.

3. Alanya Belediyesi’nin 12 Mart 2020 tarihinde usulsüz yapılaşmadan dolayı sözde işlem yaptığı ve ceza kestiği, Okurcalar bölgesindeki My Lome Otel’in Alanya Belediyesi’ne ait 6.475m2 park alanına, havuz, restoran bar, havuz makine dairesi, havuz içi bar gibi olmak üzere otelin sosyal alanlarıyla işgal ettiği, 2019 yılı tarihinden beri 6.475 m2 için ecrimisil ödediği görülmektedir. Park alanlarının kamusal alana açık olması gerektiği ve ivedi olarak işlem yapılıp kamusal alana açık olması gerekmektedir.

4. Alanya Belediyesi bünyesindeki taşınmazların ihaleye çıkarken, belediye tarafından belirlenen kira bedellerinde eşitsizlik olduğu görülmektedir. X bir taşınmaz mevcut kirası üzerinden yeni ihalede % 100 artış yapılırken, saray mahallesinde bulunan Class Akaryakıt İstasyonu’nun %30 artış yapılmış. 1.885 m2 petrol istasyonu kirası ile 10 metre yanında bulunan 150m2 dükkanın kirası eşit hale gelmiştir. Kira bedelleri eşit ve adil olmalıdır.

5. CK Akdeniz elektrik firmasının 187 ada / 14 parselde bulunan Merkez İşlem Ofisi’nin belediyeye ait ödemesi gereken çevre temizlik borcu ile alakalı beyanda bulunmadığı, bu zamana kadar hiç ödeme yapmadığı görülmektedir. Söz konusu CK Akdeniz firması bir fatura gecikme olduğu zaman bile vatandaşlarımızın borcundan dolayı elektriğini kestiği bilinmektedir. Söz konusu firmanın Alanya Belediyesi’ne 2020 yılından 2023’e kadar ödemediği gecikmede borcu bulunmaktadır. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında belediye alacaklarının takip edilmesi ve tahsilatlarının sağlanması gerekmektedir.

Antalya-Alanya Otoyolu hayali suya mı düştü? Antalya-Alanya Otoyolu hayali suya mı düştü?

6. Belediye bünyesinde kullanılan araçlarla ilgili akaryakıt takip sisteminin yetersiz olduğu, düzgün takip edilemediği yapılan kontrollerde gerçeği yansıtmadığı tespit edilmiştir. 2022 Şubat ayı akaryakıt fişlerinde yakıt alınırken yazılması gereken araç km sayıları yazılmadığı, 07 NM 161 plakalı aracın 17 Şubat 2022 tarihinde almış olduğu yakıtta, 1 kilometrede 70 Türk Lirası yakıt yaktığı görülmüş ve gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştır. İvedi olarak araç takip sisteminin açık şeffaf ve anlaşılabilir ayrıca şaibeye mahal vermeyecek şekilde takip ve denetiminin sağlanması gerekmektedir.

7. İki yıldır uyarıda bulunduğumuz ve belediye yetkilileri tarafından göz ardı edilen takibi yapılmayan, otellerden alınan evsel katı atık ve benzeri vergilere esas olan, gerçek yatak sayıları ile belediye kayıtlarındaki yatak sayıları uyuşmamaktadır. Denetim yetersizdir. Avsallar bölgesindeki Wome Deluxe Hotel’in belediye kayıtlarında 1092 yataklıyken, gerçekte 1800 yataklı olduğu tespit edilmiştir. Bundan doğacak olan zarardan dolayı Alanya Belediyesi vergi kaybına uğramaktadır. Alanya Belediyesi’nin vergi kaybına uğramaması için küçük ölçekli ve büyük ölçekli oteller yetkililerinin beyanına göre değil belediye yetkilerinin yerinde tespitine göre düzenli olarak incelenmelidir.

8. Alanya Belediyesi yapmış olduğu sünnet organizasyonunda çocuk başına 945 TL’den toplam 400 çocuk için 378.000 TL ödediği tespit edilmiştir. Oysa aynı hizmetin Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile protokol yapılmak suretiyle bedelsiz olarak alınması mümkündür. Alanya Belediyesi’nin mevcut uygulaması kamu zararına yol açmaktadır. Bir sonraki sünnet programını hastaneyle protokol yapılarak ücretsiz olarak bu hizmet sağlanması gerekir.