TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ekim ayında yabancılara 2 bin 535 konut satıldı. Bu rakam geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52,9 düşüş gösterdi. Yabancılara konut satışında Antalya ilk sırada yer alırken, en çok konut alan ülke ise Rusya oldu.

Emlak sektörü temsilcileri, yabancılara konut satışındaki düşüşün sebeplerini oturum izni şartlarının zorlaşması, fiyatların yükselmesi, güven kaybı ve Avrupalı turistlerin ilgisinin azalması olarak sıraladı. Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Kerim Balıktay, kış turizmini canlandırmak için devletin yabancı yatırımcılara teşvik vermesi gerektiğini belirtti.

Özgen: “Ucuz konutta büyük arz oluşacak” Özgen: “Ucuz konutta büyük arz oluşacak”

“ALANYA’YI TERK EDİYORLAR”

Emlak danışmanı Anjelika Chezhia ise yatırımcının güven kaybettiğini söyleyerek “Artık Alanya Avrupa'dan daha pahalı oldu ama insanlar ona rağmen tercih ediyordu. Fakat şimdi var olan evimizi de elimizden alırlar diye hem yatırım yapmıyorlar hem de olan evlerini de satıp gidiyorlar. Alanya Göç İdaresi istemediği kişiye oturum izni vermiyor ve hiçbir sebep göstermiyor. Birçok yabancı bu yüzden mağdur oldu ve evlerini satıp Alanya'yı terk etmeye başladı. Türkiye çok güven kaybetmeye başladı, bu güveni kazanmak ileride çok daha zor olacak. 30 sene önce Alanya bu kadar gelişmiş bir yer değildi. Turistler geldikten sonra bu kadar gelişti. Eğer gelmezlerse Alanya yıllar önceki haline geri döner” dedi.