Bağımsızlık meşalesini Samsun’da yaktıktan sonra bir avuç yurtseverle beraber sırası ile Amasya, Erzurum ve Sivas’da toplantılar yaparak hem meclisin provasını yaptı, hem de ülkeyi kurtarmanın planlarını yapmıştı Mustafa Kemal.

Daha geniş katılımlı toplantı için Anadolu’nun tam ortasında Ankara’da toplanmaya karar verildi. 23 Nisan tarihinde Millet Meclisi’ni açarak ülkenin değişik yerlerinden gelen yurtseverlerle ilk meclis başkanı seçilen ülkemizin kurucu lideri Mustafa Kemal’in önderliğinde kongrelerde alınan kararlar pekiştirildi. Alınan karar açıktı. “Emperyalizme karşı özgürlük mücadelesi verilecek, hiçbir emperyalist ülkenin güdümü kabul edilmeyecekti.” Meclis’in açılması ile karar kesinleşti. Yurtseverler ülkenin özgür ve bağımsızlığı için “Ya istiklal ya Ölüm” parolası ile hareket ettiler.

Meclise gelen şehirlerin ve bölgelerinin temsilcisi yurtsever, özgürlükçü, bağımsızlık sevdalısı vatanseverler ilk meclis başkanı olarak Mustafa Kemal’i seçtiler.

Ülkenin toprakları esaret altından nasıl kurtulacağı mecliste tartışıldı. Alınan kararlar neticesinde Mustafa Kemal Başkomutan ünvanı ile Kurtuluş Savaşı’nda silah arkadaşları ile etkin rol oynadı. 

Son emperyal güçler ve onlara uşaklık edenler vatan topraklarından çıkarılana kadar süren savaşlar, meclisin verdiği yetkileri kullanan Mustafa Kemal’in liderliğinde kesin zaferle sonuçlandı.

Böylece ülke topraklarını elimizden almak isteyen emperyal güçler, onların uşakları ve yerli işbirlikçileri kesin yenilgiye uğramıştı.

Kazanılan Kurtuluş Savaşı, Sevr Antlaşması ile ülkeyi yutmak isteyenlerin isteklerini boğazlarında bıraktı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi o günden bu güne kadar milletin seçtiği vekillerle görev yapmaktadır. TBMM’de milletin vekilleri, vekili oldukları milletin adına kararlar almaktadır. Millet seçtiği vekillere isteklerini ve dileklerini bildirir, seçilen vekillerde bu istek ve dilekleri mecliste dile getirerek yapılması gerekenleri yaparlar.

İşte bu önemli ve değerli kamusal alanın kuruluş gününün bayram olarak kutlanması, Atatürk tarafından çocuklara verilmiştir. Bu güzel günü kutlayarak, Meclisin kuruluşlunu, anlamını ve önemini kavrarlar.

Dünya’da başka hiç bir ülkede olmayan bu güzel bayramı dünyadaki bütün çocukların katılımı ile evrensel hale getirdik.

İyi ki bu bayram var. Bu bayramı kutlayan çocuklar var. Geleceğimiz olan bütün çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum.

İyi bayramlar çocuklar. Her zaman bayram tadında yaşamınız olsun…