Pandemi dönemiyle başlayan ekonomik krizle patlak veren kira ve konut fiyatları vatandaşların gelirini aştı, barınma krizini ortaya çıkardı. 3. çeyrek sonu itibarıyla Türkiye genelinde konut satış fiyatlarında 1 yıllık değer artışı yüzde 109 seviyesinde gerçekleşirken, Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 23 bin 31 TL oldu. Hayat pahalılığının da eşlik ettiği kira ve konut fiyatlarındaki bu yükseliş konut satışının yüzde 5'inin gerçekleştiği Antalya'da tersine göçe sebep oldu. Ortalama metrekare satış fiyatı 32 bin 258 lira Antalya'ya Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yoğun göç gelmişti. Bu göç Antalya ve ilçelerinde kiraların yükselmesine neden olmuştu.

Ünal vefat etti: Alanya’da pazarcılar yasta Ünal vefat etti: Alanya’da pazarcılar yasta

KİRALAR ASTRONOMİK SEVİYEDE

Ekonomim.com'da yer alan habere göre, Türkiye’deki yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının yanı sıra astronomik seviyelere ulaşan kiralar ve konut karşılığı vatandaşlık edinme bedelinin 450 bin dolara yükseltilmesi Antalya’da yaşayan yabancıların azalmasına neden oldu. Antalya Göç İdaresi Müdürlüğü’nün verilerine göre 22 Haziran 2023 tarihinde 148 bin 597 olan ilde ikamet iznine sahip yabancı sayısı 26 Ekim 2023 tarihinde 131 bin 659’a geriledi. Buna göre sadece 4 ayda 17 bin ikamet iznine sahip yabancı, Antalya’dan ayrılırken, yılbaşından bu yana ayrılanların sayısı da 25 bine ulaştı.

TERSİNE GÖÇ BAŞLADI

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, Antalya’da ikamet eden yabancı sayısının 2023 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 azaldığını söyledi. Bahar, bu azalmanın en önemli nedenlerinin hayat pahalılığı, kiraların yüksek olması ve vatandaşlık bedelinin yükselmesi olduğunu belirtti. Bahar, “Kiralardaki artış, Antalya’da yaşayan yabancılar için önemli bir sorun haline geldi. Antalya’da kiralar son yıllarda Türkiye ortalamasının üzerinde arttı. Yerleşik yabancılar için temel ihtiyaçların maliyeti yükseldi, bu da tersine göç için bir sebep oldu” dedi.

RUSYA'YA DÖNMEK İSTİYORLAR

Rusya’nın ülkeden çıkış yasağı etkili Rus vatandaşların yoğun yaşadığı Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen’de Antalya’da ikamet eden yabancı sayısının azalmasının nedeninin, Rusya Federasyonu’nun savaş nedeniyle vatandaşlarına ülkeden çıkış yasağı koyması ve askerlik çağındaki erkeklerin ülkelerine geri dönmelerini istemesi olduğunu söyledi.

Antalya’da yüksek kira ve konut satışındaki ‘balon’un patladığını ifade eden Çağlar, şunları kaydetti:

“Savaşın başladığı dönemdeki gibi aşırı göç yok. Artık gelmiyorlar. Gelişler ağırlaştı. Konut kira ve satışları gerçek rakamlara dönmeye başladı. Rus vatandaşlarının ağırlıklı yaşadığı Konyaaltı ilçesinde savaşla birlikte yaklaşık 25 bin liraya çıkan kiralar şu anda 17 bin lira civarında…”