Alanya gündeminde uzun süredir yer alan yabancıların konut satışındaki artışı hakkında hükümet tarafından yeni yasaklar gelmeye devam ediyor. 200 bin dolar teminat şartının eklenmesiyle yabancılar için artık cazip bir yatırım haline gelmekten öteye bir durum ortaya çıktı. Bu durum özellikle yabancı konut satışlarında zirvenin sahibi olan Alanya ve Antalya’da derinden hissedildi. Konut satışlarında büyük düşüş yaşandı.

Tapu yabancı işler daire başkanlığı verilerine göre; 2022 yılı ilk 6 ay sonunda 4 milyon 883 bin 482 metrekare olan yabancıların gayrimenkul edinimleri 2023 yılı aynı döneminde yüzde 50 azalarak 2 milyon 422 bin 222 metrekare oldu. Satış adeti ise 41 bin 531’den 22 bin 350’ye gerileyerek yüzde 46 azaldı. Bölgenin en büyük inşaat firmalarından birinin sahibi olan Kemal Aksu, yaşananların ardından sosyal medyada bir tepki videosu paylaştı.

Aksu, şu açıklamalarda bulundu:

“Yabancıya konut sektörü bitti. Yaklaşık 10 gündür siftah yok, gelen giden yok. Sağolsun siyasetçilerimiz, karar alıcı yöneticilerimiz sektörü bitirdi. Milyarca dolar Dubai’ye uçuyor. Türkiye’ye gelmiyor, gelmez de. Siz sürekli karar alıp yasaklar getiriyorsunuz, yabancıyı istemiyorsunuz. Yabancı da gider, parasını başka bir yere yatırır.”

Emrah Yeşilkaya sektöre seslendi: "Kaliteli hizmet için farkındalık yaratmalıyız" Emrah Yeşilkaya sektöre seslendi: "Kaliteli hizmet için farkındalık yaratmalıyız"

Yaptığı paylaşım sonrasında pek çok destek mesajı da geldi ve hesabında onları da paylaştı. Halkı düşünen kimse olmadığı yönünde isyan eden takipçiler, bu yapılanın bölgedeki kiraları düşürmek için yapılan saçma bir uygulama olduğunu ileri sürdü. Ancak bu yapılanla kira fiyatlarının beklenilen gibi düşmeyeceği ifade edildi. Talebin zor karşılandığı şu günlerde en çok etkilenen küçük esnaf olacağı vurgusu yapıldı ve pek çok küçük esnaf olan takipçisi konu ile ilgili endişesini dile getirdi.