Olay, iki erkek arkadaşın seyahat acentesi aracılığıyla Alanya'da bir otele rezervasyon yaptırmasıyla başladı. Çevrim içi ödeme yapan arkadaşlar, rezervasyonu teyit etmek için oteli aradığında, "aynı odada iki erkek konaklama yapılamayacağı" gerekçesiyle rezervasyonlarının iptal edildiğini öğrendi.

ÜCRET İADE EDİLDİ

Ayrımcılığa maruz kalan iki kişi, TİHEK'e başvurdu. Kurum, otel ve seyahat acentesinden yazılı görüş talep etti. Otel yönetimi, "erkek misafirlerin tek veya daha fazla kişi aynı odada konaklayabildiklerini" savundu. Seyahat acentesi ise otelin bu tür konaklamalara izin vermemesi üzerine "bir erkek, bir kadın" konaklama seçeneğini sunduğunu ve ücretin iade edildiğini bildirdi.

YIL BOYUNCA SADECE 3 ERKEK KALMIŞ

TİHEK, otelden iki veya daha fazla erkeğin aynı odada konakladığını gösteren belgeleri istedi. Gelen belgelerde, 498 oda ve 996 yatak kapasiteli otelde yıl boyunca sadece 3 erkek müşterinin konakladığı belirlendi.

Alanya'da motosiklet kazası: Sürücü metrelerce savruldu Alanya'da motosiklet kazası: Sürücü metrelerce savruldu

90 BİN TL CEZA

Kurum, bu durumun "muhatap şirketin rezervasyon politikasında eşitlik ilkesine uygun hareket etmediğini" gösterdiğini tespit etti. Cinsiyet temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmeden TİHEK, otele 89 bin 571 lira ceza verdi. TİHEK'in kararında, Anayasa'nın 10. maddesine ve uluslararası insan hakları sözleşmelerine atıf yapıldı. Kararda, bir kişinin cinsiyeti nedeniyle hak ve hürriyetlerinden yararlanmasının engellenmesinin ayrımcılık oluşturduğu vurgulandı.