Son günlerde Alanya'mızın çeşitli noktalarında nispeten eskimiş bazı binalarda Kentsel Dönüşüm ibaresini taşıyan levhalar boy göstermekte hatta bazıları da yıkılma sürecine sokulmuş yerle bir ediliyor.

Kentimizdeki bina envanterinin yenilenmesi depreme dayanıklı daha nitelikli hale getirilmesine hiç kimse itiraz etmez sanırım. Bu yapılmaya çalışılanlar insan hayatı ve emniyeti açısından ele alındığında doğru ve de yerindedir.

Etrafımızdaki bazı binaların yenilenmesi o bölgenin değerini artırmaz ancak o binanın değerini biraz arttırır ki bu kentin çokta yararına değildir. Yenilenen her bina ilerideki düzenlemelerin önünde bir engel oluşturacak yıkımı zorlaşacak,yıksak da tabii olarak milli servet zararı teşkil edecek, işin maliyetini kat be kat arttıracaktır. Yol yakınken konu ele alınırsa bu tüm memleketin karına olacaktır kanaatimce.

Peki ne yapmak lazım? Ada bazında tümüyle iyileştirme yaşam kalitesini arttırma anlamına gelecek kentin yaşanabilirliğini,sunduğu imkanları çoğaltacak girişimlerde bulunulmalı projeler geliştirilmeli imar planları o bölge için yenilenmeli kente yeni modern imkanlar kazandırılmalıdır. Bu imkanlar nedir dersek, yeni geniş yeşil alanlar, çocuk oyun parkları,spor alanları belki de kapalı spor tesisleri gibi yaşamı daha kaliteli hale getirecek her türlü donanım. Oto park alanları, kapalı otoparklar daha geniş ferah yollar, hava sirkülasyonuna müsaade eden bantlar gibi...

Öyle bir bina yenilemekle kentsel dönüşüm olacağı kanaati bende yok sizi bilmem. Madem adı üstünde kentsel dönüşüm diyoruz kentin bütününe hizmet edecek projeler olmalı kent değerini arttırmalı daha yaşanır alanlarla halka kazanç sağlamalıdır. Kazanç deyince yalnızca maddi anlamda değil ruhumuzun huzuru anlamında da elde edilecek kazançlar göz ardı edilmemeli ve birçok kez bunların daha önemli olduğu gözden kaçırılmamalıdır.

Bu bina bazındaki yenilemelerden yık yaplardan biran önce vazgeçmeli bunlara müsaade ederek ilerde elde edilebilecek bütünlüğün zarar görmesine tedbir alınmalıdır.

Unutmayalım bir kentin değeri o kentteki üç beş binanın iyi olmasıyla değil tümünün oluşturduğu ahenk, sunduğu konfor ve emniyetle bir bütün olarak ele alınır ona göre değerlendirilir.

Herkesin mutlu, rahat ve emniyetli yaşayacağı bir kent oluşturabilirsek işte o zaman yüksek bir değer kendiliğinden ortaya çıkar. İcra heyetini teşkil eden tüm zevata buradan duyurulur, henüz vakit geçmeden geç kalınmadan, ileride vah tüh demektense şimdiden tedbirleri almalı ve hayata geçirmeliyiz. Yarın bir gün daha gecikmiş olacağımızı hatırdan çıkarmayalım. Kalın sağlıcakla.