Tarım ve Orman Bakanlığı İlçe Müdür Mehmet Rüzgar, genç çiftçi desteklemeleriyle ilgili açıklamada bulundu. Müdür Rüzgar, “Bakanlığımızca 3 yıldır uyguladığımız bir projemiz var. Genç çiftçi desteklemesine dair bir projemiz devam ediyor. 2018’de Alanya’mızda 20 üreticiye genç çiftçi desteklemesini verdik. Şu anda işlemleri devam ediyor. Teslimatlarını yakında yapacağız. Genç çiftçilerin desteklenmesindeki amacımız kırsal kesimde nüfusu 20 binin altında olan yerleşik alanlarda mahallelerdeki üreticilerimize 30 bin TL karşılığında hibe desteği veriyoruz. Burada bir şartımız var. Üreticilerimiz 18-40 yaş arası olacak. Bulunduğu mahallede ikamet etme şartı olacak. Örneğin Alanya’da ise o yerin mahallesine yerleşmiş olacak. Buradaki bir amaç da kırsal kesimdeki mahallelerimizde 18-40 yaş arasındaki üreticilerimizin bulundukları yerde ikamet etmesi, mahallesine geri dönmesi amaçlanıyor.

 2016’da 11 üreticimize bu desteği verdik. 2017’de 14 üreticimize verdik. 2018’de 20 üreticiye bu destek şu anda çıkmış durumda. Şu anda evrakları alıyoruz. Genç çiftçi desteklemesindeki çok çeşitli amaçlar var. Örneğin bir üretici büyükbaş hayvancılık yapmak ya da küçükbaş hayvancılık, mantarcılık, örtü altı ipekböcekçiliği, arıcılık, bağcılık yapmak istiyor. Üretici bunlardan birisini tercih ediyor. Biz gerekli şartları araştırıyoruz. 30 bin TL karşılığında bu desteği sağlıyoruz. Şu ana kadar büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımız geldi, dağıttık. Burada vatandaşımıza önce parayı vermiyoruz. Fatura karşılığında bakanlığımızca ödeme yapılıyor ve bunun geri ödemesi de yok. Hibe şeklinde yapılıyor. Örneğin büyükbaşta 2017 için teslim ettiğimiz eğer damızlık yapmak istiyorsa 6’şar tane gebe düve, besi yapmak istiyorsa yine aynı şekilde. Küçükbaş hayvancılık yapmak istiyorsa 2’si erkek diğerleri dişi olmak istiyorsa 37’şer tane hayvanları bakanlığımızın üretim çiftliklerinden alıp teslim ediyoruz. 3 yıl boyunca da bunları kontrol ediyoruz.

Desteklemedeki amacımız 18-40 yaş arası genç üreticilerimizin mahallelerine geri dönmeleri, orada kalmaları ve üretime katkı sağlamaları. Başarılı şekilde devam ediyor. Daha önce verdiğimiz gebe düve ve koyunlar doğumlarını yaptı. Burada anaç olanları 3 yıl boyunca satamayacaklar ama anaçlardan olan yavrularını satabilirler. 2018 yılı itibariye bir tane ana arı sütü, 2 tane arıcılık, 2 üreticimize büyükbaş hayvancılık, 2 üreticimize küçükbaş hayvancılık, bir üreticimize bağcılık, bir üreticimize kapama bahçe, 2 üreticimize mantar ve 6 üreticimize de örtü altı, 2 üreticimize ipek böcekçiliği için 30 bin TL hibe desteği çıkmış durumda. Bunları da 1-2 ay içerisinde teslimatlarını yapacağız. Burada kırsal kalkınmayı gerçekleştirmek, gençlerimizi mahallelerinde tutmak ve üretime katkı sağlamak amacıyla bu desteklerimiz devam edecek” dedi.