p>CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, üretici kooperatiflerinin üreticinin emeğinin korunması amacıyla oluşturulduğunu ancak son dönemde üreticiyi kaderine terk eden süreçler yaşandığını belirterek, “Türkiye’de tarım çöküyor, üretici perişan halde ama kooperatifler süreci seyrediyor. Kooperatifler siyaset için değil, üretici için çalışmalı” dedi.

\ \ \ \

CHP,  tarım sektörü ve üretici kooperatifleriyle bölgesel toplantılarının ilkini “Trakya Tarımı ve Trakya Birlik” başlığıyla Tekirdağ’da gerçekleştirdi. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri, ilçe başkanları ve ziraat odası başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda, Trakya tarım sektörü ve üreticilerin sorunları ela alındı.

\ \ \ \

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, AKP hükümetlerinin ülke çıkarlarını ve üreticiyi önceleyen bir tarım politikası bulunmadığını vurguladı. Üretici kooperatiflerinin de bu süreçte örgütlü ve etkin bir mücadele yürütemediğini kaydeden Budak, “Biz kooperatifleri tarımsal kalkınmada çok önemli kurumlar olarak görüyoruz.  Ancak bugün pek çok kooperatifin bu işlevini yerine getiremediği de ortada. Aktif siyasetin tarafı olan kooperatifler var. Mesela TESKOMB Başkanı aynı zamanda AKP milletvekili. Ve TESKOMB esnafın kesintileriyle 16 Nisan referandumu sürecinde EVET propagandası yaptı. Esnafın parasıyla televizyonlara reklamlar verdi. Krediler zor durumdaki esnaf yerine, yakınlara, yandaşlara veriliyor. Hatta başkanın kızdığı bir ilçe kooperatifinin tüm kredileri kesilebiliyor.  Siyasetin kooperatifleri bu kadar kirli şekilde kullanmasına izin verilmemeli. Kooperatifler siyaset için değil üretici için çalışmalı. Bu çerçevede Trakya Birlik’in de üreticiden yana, üretimden yana daha etkin olması gerektiğini düşünüyoruz. CHP olarak önceliğimiz tarım ve tarımdan geçinen yoksul kesime refah kazandırmak” dedi.

\ \ \ \

FINDIK ÜRETİCİSİ MAĞDUR

\ \ \ \

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun da yaptığı konuşmada, Trakya Birlik ile ilgili ciddi sıkıntıların ortaya çıktığını, sürecin devam etmesi durumunda bundan en fazla üreticilerin zarar göreceğini söyledi. Torun, “Biz bu süreci FİSKOBİRLİK’te yaşadık. Yıllarca FİSKOBİRLİK’e fındık taşıdık, bir şey olmaz dedik ama FİSKOBİRLİK bitti, bitirildi. Fındık serbest piyasaya bırakıldı, fındık yerlerde, üretici mağdur. Piyasayı dengeleyecek, üreticiyi koruyacak bir kurum kalmadı. Bu çerçevede Trakya Birlik de Trakyalı üreticiler için çok önemli. Trakya Birlik’in üreticiden yana bir çizgiye dönmesi için biz elimizden geleni yapmalıyız. Biz kooperatifçiliği önemsiyoruz ve kooperatiflerin bölgelerine katkısını en üst seviyeye çıkarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

\ \ \ \

KÜÇÜK ÜRETİCİYİ BİTİRMEK İSTİYORLAR

\ \ \ \

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da yaptığı konuşmada, AKP’nin Tarım Kanunu’ndaki desteği vermeyerek, tarımsal üretimi sıkıntıya düşürdüğünü kaydetti. Türkiye’nin Trakya’da önemli bir üretim potansiyeli olan başta ayçiçeği olmak üzere bir çok üründe ithalatçı konumda olduğuna dikkat çeken Gaytancıoğlu, “Çiftçi, üretici borç altında eziliyor ama AKP kanuni desteği vermiyor. AKP’nin amacı küçük üreticiyi bitirmek, ülke tarımını çok uluslu şirketlere teslim etmek. Bunun için çiftçileri, üreticileri çaresiz bırakıyorlar. Kooperatifler de üreticiyi yalnız bırakıyor. Trakya Birlik’in de durumu aynıdır. Trakya’nın markaları yok oluyor, üretici mağdur ama Trakya Birlik’ten etkin bir adım yok. Tam tersine Trakya Birlik üreticiyi değil AKP’yi destekleme politikalarına yönelmiş durumdadır. Trakya Birlik’in yeniden kuruluş amacına dönmesi, üretimin artması ve üreticinin alın terinin karşılığını almasına katkı sağlamasını istiyoruz” dedi.

\ \ \ \

Toplantıda Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Kırklareli Milletvekilleri Türabi Kayan ve Vecdi Gündoğdu da görüş ve önerilerini aktardı.

\ \