p>Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda'da yayımlanan "NRC Handelsblad" gazetesine konuştu. Çavuşoğlu, Rusya destekli Esed güçlerinin Halep'e yönelik saldırılarından sonra insanların Türkiye'ye göç etmesini değerlendirdi. Savaştan kaçan insanlara kapıların kapatılamayacağını belirten Dışişleri Bakanı, Türkiye'de 2,5 milyon Suriyeli var 2 milyon daha gelirse bu 4,5 milyona çıkar. Bu yükü Türkiye tek başına kaldıramaz" ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, Rusya destekli Esed güçlerinin Halep'e yönelik saldırılarından sonra insanların Türkiye'ye göç etmeye başladığı hatırlatılarak, ölümden kaçan insanlara kapıların kapatılamayacağını bildirdi.
Esed rejiminin Rusya ve İran'ın desteğiyle sivil halk, hastaneler ve okullara yönelik saldırılarının Cenevre görüşmeleri sırasında da sürdüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, "Bunun en kısa sürede durması lazım. Yoksa bu 50 bin ya da 70 binle sınırlı kalmaz. Halep bölgesinde yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor. Türkiye'de 2,5 milyon Suriyeli sığınmacı var. 2 milyon daha gelirse bu 4,5 milyona çıkar. Bu yükü Türkiye tek başına kaldıramaz" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin Suriye sınırların kapalı olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, insanların arasına teröristlerin karışmasını engellemek için birtakım kontrollerin yapıldığını kaydetti. Çavuşoğlu, Türkiye'nin 70 bin sığınmacı daha alıp alamayacağına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi: "Türkiye şimdiye kadar bu konuda 9 milyar dolar harcadı, aldığı para ise 450 milyon dolar. Bu çok komik. Herkes, 'Kamplarınız çok güzel, bravo Türkiye'ye. Takdiri hakkediyorsunuz' diyor ve bize teşekkür ediyor. Bunu alkış almak için yapmıyoruz, insanlık için yapıyoruz. AB ile yakın bir işbirliğimiz var. Ortak bir eylem planı olmalı. Türkiye'nin bu ağır yükü tek başına taşıması ona haksızlık olur."