Sağlıklı bir beden için vitaminlerin eksiksiz alınması gerekiyor. Vücudumuz vitamin eksikliğinin belirtilerini deri, tırnaklar, göz gibi bölgelerdeki değişimlerle belli ediyor. Belirtilere bakılarak hangi vitaminin eksik olduğu fark edilebiliyor.

İşte vitaminlerin eksik olduğunda sebep oldukları:

A vitamini:

Eksikliğinde görme bozuklukları, kemik ve dişlerde problemler, ciltte kuruluk, saç ve tırnaklarda kırılmalar, halsizlik görülebilir. A vitamini yeşil sebzeler, domates, tahıllar, lahana, bitkisel yağlar, havuç ve balda bolca bulunur.

B2 vitamini:

Eksikliğinde, ağız kenarında yaralar, dilde kızarıklık, göz kenarında kızarıklıklar, burun kenarında kuruma görülebilir. Bu vitamin süt, peynir, yoğurt, yumurta, mısır, kuru baklagiller ve yeşil sebzelerde çokça bulunmaktadır.

B12 vitamini:

Uyuşukluk, yorgunluk, çocuklarda iştahsızlık ve depresyon gibi problemlerle eksikliğini gösterir. Bu vitamin et, balık, peynir ve sütte bol miktarda bulunmaktadır.

C vitamini:

Diş etlerinde çekilme, diş eti kanamaları, halsizlik, geç iyileşme ağızda yaralar, kemik ağrıları, kas zayıflığı gibi sorunlara yol açabiliyor. C vitamini, yeşil biber, çilek, maydanoz, yeşil sebzeler, domates, kırmızı lahana ve turunçgillerde bulunuyor.

E vitamini:

Eksikliğinde daha erken yaşlanma, görme bozuklukları, kansızlık, kısırlık, kalpte ve diğer kaslarda yorgunluk ile cinsel rahatsızlıklar ortaya çıkar. Tahıllar, badem, ceviz, ay çekirdeğive koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

K vitamini:

K vitamini eksikliğinde, bağışıklık sistemi zayıf düşer. Kesikler ve yaralar daha geç iyileşme gösterir. Diş etlerinde, sindirim sisteminde, idrar yollarında, akciğerlerde ve deride kanamalar görülür. Karnabahar, lahana, brokoli, bezelye, patates, yumurta sarısı, yoğurt, yeşil çay ve Brüksel lahanası gibi sebzelerde bulunur.