HABER - Hasan KAYA

Bu konuda vatandaşları uyaran Mustafa Gazioğlu şunları söyledi:

11.11’de 11 milyon fidan dikip geleceğe nefes olduk. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ancak bu hususta bazı diyeceklerim var:

1- Türkiye Cumhuriyeti Devleti 7 farklı coğrafi bölgeye ayrılmıştır. Bütün bölgelerde fidan dikim, bakım ve budama tarihleri aynı değildir.

2-Türkiye'nin bazı bölgeleri bitki örtüsü bakımından zengindir. Ağaçlandırma ihtiyacı olan bölgelerimiz daha çok İç Anadolu, Doğu Anadolu ve özellikle Güney Doğu Anadolu bölgeleridir.

3- Emin olun, bazı bölgelerimizde fidan dikmek için  kesilen- sökülen fidanların sayısı dikilen fidanlardan çoktur diye düşünüyorum.

4- Ya törenlerde yapılan şovlar; Toprak atar gibi, su döker gibi verilen şirin pozlar, büyük makam sahiplerine büyük fidan, küçüklere küçük fidan vs.

4- Bu sıcakta dikilen fidanlar (tüplü de olsa) belli aralıklarla sulanmazsa kurumanın yanı sıra intizar eder. Çünkü bunlar canlıdır.

5- Madem fidan dikim alanlarını bu kadar teraslayıp düzenlediniz ve sulayacaksınız, o halde o bölge iklimine uygun; keçi boynuzu, zeytin, antep fıstığı, kestane, fındık, badem, ceviz gibi meyveler dikilebilirdi. Çam, ladin, selvi tohumundan da çıkıp çoğalıyor.

7- Son olarak bütün kurum ve kişileri diktikleri fidanlara sahip çıkmaya çağırıyorum.  İnşallah bir an evvel yağmur yağar. Değilse bu fidanlar kurur.