Kira gelirleri mercek altına alınıyor Kira gelirleri mercek altına alınıyor

Gayrimenkul satışları artan küresel enflasyon ve yükselen faizler nedeniyle bir süredir düşüş seyrinde. Geçtiğimiz yıllarda artan talep sebebiyle tavan yapan emlak sektörü, talebin düşmesiyle tersine döndü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yıllık bazda açıkladığı verilerde konut satışının düşüş yaşadığı açıklanırken, bu durum sektördeki yatırımcıları da hareketlendirdi.

Alanya’da tanınmış iş insanlarından Fenercioğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu ve Alanya Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Küçüker konu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aycan Fenercioğlu, “Konut fiyatlarında çok büyük bir düşüş gözlemlenmedi. Ama yabancıların gitmesiyle birlikte ve ikametgah yasasının değişmesinden sonra yabancıya satış azaldığı için kiralık ev fiyatları düştü. Buna bağlı konut fiyatlarında da bir düşüş oldu. Ama çok büyük bir düşüş yok. Şuanda Alanya’da yatırımcılar biraz daha beklemede, piyasasının durumunu gözlemleyerek kendini toplamasını bekliyor” ifadelerini kullandı.

Alanya Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Küçüker, bankaların yüksek faiz oranları ile kar getiriyormuş gibi gözükse de asıl kar elde ettirenin gayrimenkul olduğunun altını çizdi. Küçüker, “Bu aylar zaten genelde satışların ister istemez yavaşladığı aylar oluyor. Bir yandan maliyetler de devamlı yukarı yönlü gidiyor. Yatırımcılar için gayrimenkul her zaman güvenli bir limandır. İnişleri çıkışları olabilir ama yine de kazandırır. Ki Alanya’da arazinin kısıtlı olmasından dolayı imarlı arazinin az olmasından dolayı her zaman yukarı yönlü gidecektir. İmkânı olan varsa gayrimenkule yatırım yapmasını biz öneriyoruz. Özellikle bankalarda yüksek faiz kazandırıyormuş gibi gözükse de piyasaya çıkıp onun karşılığında bir şey edinmeye çalıştığınızda bankadan her zaman çok daha fazla getirisi olduğunu görüyoruz gayrimenkulün. Bu istatistiklerle de sabit” dedi.