Türkiye’de konut kredisi alanında önemli bir gelişme yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), ikinci evini alacaklar için konut kredilerini sınırlandırdı. İlk evini alacaklar için ise “İlk Evim Konut Kredisi” adı altında bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme ile 0.69 faiz oranı ve 15 yıl (180 ay) vade süreci belirlendi. Bu krediye Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank aracılığıyla başvurulabilecek.

Emrah Yeşilkaya sektöre seslendi: "Kaliteli hizmet için farkındalık yaratmalıyız" Emrah Yeşilkaya sektöre seslendi: "Kaliteli hizmet için farkındalık yaratmalıyız"

BDDK, ikinci konutunu alacaklar için kredilere sınırlama getirdi. Bundan sonra tapusu olan tüketici, yeni bir ev daha isterse, evin değerinin yüzde 90’ı değil, yüzde 22.5’i kadar kredi çekebilecek. Bu düzenleme ile yatırımcının değil, ihtiyacı olanın konuta ulaşması hedefleniyor.

Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş, bu düzenlemenin piyasayı hareketlendireceğini belirtti. Erbaş, özellikle yerli piyasanın son 7-8 aydır bitik durumda olduğunu ve bu düzenlemenin piyasaya hareket getireceğini ifade etti. Ancak Erbaş, ödeme şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini ve vadenin 15 yıl yerine daha uzun süreler olması gerektiğini belirtti. Erbaş, Avrupa ve Almanya’daki gibi 20-30 yıl içinde kira öder gibi ödeyerek ev sahibi olma sisteminin Türkiye’de de uygulanması gerektiğini ifade etti.