Pekmezi her derde deva olan ve afrodizyak özelliğiyle bilinen keçiboynuzu, Alanya’nın coğrafi işaretli 4’üncü ürünü oldu. ALTSO Başkanlığı döneminde müracaatını yapan Mehmet Şahin’in takipçiliği tescille sonuçlandı. Alanya Belediye Başkan Adayı ve Litvanya Cumhuriyeti Alanya Fahri Konsolosu Mehmet Şahin, ALTSO Başkanlığı döneminde müracaatını yapıp, takibini aralıksız olarak sürdürdüğü keçiboynuzunu da tescilletmeyi başardı. ‘Alanya Keçiboynuzu’, Şahin’in yeni dünya, avokado ve muzun ardından tescillettiği dördüncü ürün oldu. Tescilin ardından ürün ‘Alanya Keçiboynuzu’ adıyla coğrafi işaret sahibi oldu. Şahin’in tescillettiği dördüncü ürün keçiboynuzu artık ‘Alanya Keçiboynuzu’ markasıyla etiketlenip satılacak. Tarım sektörü temsilcileri “Artık keçiboynuzunu daha pahalı ve daha kolay pazarlayacağız” derken, Şahin’e tebrik ve teşekkür yağdı.

İŞTE TARIM BAKANLIĞI’NIN RESMİ YAZISI

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün E-74368863-045.01-8134798 sayılı ve “Alanya Keçiboynuzu-Harnup Coğrafi İşaret Başvurusu” konulu resmi yazısı, 15 Aralık 2022 tarihinde “Bakan Adına Genel Müdür Vekili Burhan Demirok” imzasıyla Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı’na gönderildi.

Resmi yazıda aynen şu ifadelere yer verildi:

“İlgi: 22.07.2022 tarihli ve E-32310908-140-220547941 sayılı yazınız. İlgi yazınızda belirtilen ‘Alanya Keçiboynuzu-Harnup’ ibareli coğrafi işaret başvurusu Bakanlığımız görev alanı çerçevesinde değerlendirilmiştir. Başvuru dosyasında belirtilen ‘Alanya Keçiboynuzu-Harnup’ isminin, 5042 sayılı Kanun kapsamında koruma altında olan çeşitler listesinde yer almaması ve 5553 sayılı Kanun kapsamında ise kayıt altında olan bir çeşit ismi olarak kullanılmaması nedeniyle coğrafi işaret ismi olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir. Bununla birlikte; başvuru formu ekinde yer alan analiz sonuçlarında keçiboynuzu meyvesinin toplam sabit yağ miktarı, kül miktarı ve şeker bileşen analizleri ayırt edici özellik olarak sunulmasına rağmen başvuru formunda bu ayırt edici özelliklerin belirtilmeyip, sadece fidana/ağaca ilişkin hususların belirtilmesi ve denetleme kısmında aranan özelliklerde bu ayırt edici özelliklerin aranmaması hususunun çelişki yaratması sebebiyle başvurunun yeniden değerlendirilmesi uygun olacaktır. ‘Alanya Keçiboynuzu-Harnup’ ibareli coğrafi işaret başvurusu ile ilgili yukarıda bahsedilen görüşler dikkate alınarak işlem yapılması hususunda; bilgilerini ve gereğini rica ederim.”

SIRADA TESCİL BELGESİ VAR

Tarım Bakanlığı tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı’na gönderilen bu yazıda yer alan “Başvuru dosyasında belirtilen ‘Alanya Keçiboynuzu-Harnup’ isminin, 5042 sayılı Kanun kapsamında koruma altında olan çeşitler listesinde yer almaması ve 5553 sayılı Kanun kapsamında ise kayıt altında olan bir çeşit ismi olarak kullanılmaması nedeniyle coğrafi işaret ismi olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir” ifadesi, Gazete Alanya’nın haberindeki gibi “Keçiboynuzu da Alanya’nın” anlamına geliyor. Bu ifade, tescil başvurularının en önemli aşaması olan Tarım Bakanlığı’nın bu ismi onayladığını ortaya koyuyor. Yani ‘Alanya Keçiboynuzu-Harnup’ isminin bu tarih itibarıyla Alanya’ya tahsis edildiğini gösteriyor. Şimdi sıra, basit prosedürlerin tamamlanması, her tescilde olduğu gibi askı süresinin beklenmesi ve bu sürenin hemen ardından tescil belgesinin teslim alınmasında.