Haber: Burcu MUTLU

Sosyal medya hesabından M.E.’nin babası kızının kayıp olduğu ilanını vererek adeta Antalya’yı ayağa kaldırdı. Tüm haber sitelerinde yer alan ve GazeteAlanya olarak bizimdeyayınladığımız habere göre sekiz yaşındaki M.E.’nin günlerdir kayıp olduğu ve ailesinin her yerde onu aradığını yazmıştık. Antalya İl Emniyet Müdürlüğü tarafından bugün yapılan açıklamaya göre M.E.’nin annesinin yanında olduğu ve babasının ayrılmış olduğu eşinden kızını alabilmek için böyle bir yola başvurduğu öğrenildi. Alınan bilgiye göre M.E.’nin hiçbir şekilde kaybolmadığı hatta annesinin okula yazdırmasına rağmen babanın bu tarz olaylar öne sürerek ortalığı karıştırmasıyla kızının evden dışarı çıkamadığı belirtildi.

Öte yandan babanın bu tarz spekülasyonlar yaratarak kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği için polisler tarafından gözaltına alındı.

Antalya İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şu şekilde:

"04 Temmuz 2018 tarihinde bazı  basın yayın organlarında; “Bir Çocuk da Antalya’da” başlığıyla “Antalya’da kaybolan (M.E.)’nin ailesi tarafından her yerde arandığı” içerikli haberlerin yapıldığı görülmüştür.

Habere konu olan (M.E.) isimli kız çocuğu ile ilgili Çocuk Şube Müdürlüğü ve Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerimizce yapılan incelemede; adı geçen 2010 doğumlu (M.E.) ile ilgili herhangi bir kayıp müracaatının olmadığı ve aranmadığı, kız çocuğunun velayetinin annesinde olduğu, çocuğun da halen Antalya’da ikamet eden annesinin yanında olduğu tespit edilmiş, aile ile de iletişim kurularak herhangi bir olumsuzluğun olmadığı bilgisi elde edilmiştir.

Diğer taraftan toplumumuz son günlerde kayıp çocuk vakaları nedeniyle zor bir dönemden geçmektedir. Yaz aylarının gelmesi, havaların ısınması, okulların tatil olması v.b. nedenlerle çocuklarımız daha çok dışarıda vakit geçirmektedir.

Ailesinin gözetimi altında olan bir çocuk kaybolmaz. Gözümüzden bile sakındığımız çocuklarımızı gözümüzün önünden ayırmamalı, çocuklarımızı ne tür tehlikelerle karşı karşıya kalabilecekleri konusunda bilinçlendirmeliyiz.

Anne ve babalar dikkat! Çocuklarınızın kendilerini koruyabilmeleri için yapılması gerekenler:

  *   Çocuğunuzun tanımadığı kişilerle fiziksel temas kurmasına izin vermeyin,

  *   Tanımadığı kişilerden uzak durmasını söyleyin. Tanıdığı bir kişiyle bile olsa hiçbir yere sizin onayınız olmadan gitmemesi gerektiğini anlatın.

  *   Tanımadığı bir kişi tarafından vücuduna dokunulduğunda çocuğunuza nasıl tepki vermesi gerektiğini öğretin.

  *   Çocuklarınıza tanımadıkları kişilerden yiyecek, içecek, ilaç gibi maddeler almaması gerektiğini öğretin.

  *   Çocuklarınızı tehlikeli ve sakıncalı yerler hakkında bilgilendirin, terk edilmiş yerler, inşaat alanları ve ıssız sokaklara gitmemeleri gerektiğini öğretin.

  *   İnternet ortamında görüştüğü kişilere dikkat edin.

  *   Çocuğunuzun adını her yere yazmayın. Çocuğunuzun fotoğraflarını ismiyle birlikte sürekli sosyal medyada paylaşmayın.

  *   Telefon numaranızı ve acil ihbar hatlarını ( 155-156-112) ezberletin. Güvenlik görevlileri, polis, jandarma gibi güvenebilecekleri kişileri ve okul, hastane, karakol, cami gibi yardım isteyebileceği yerleri çocuklarınıza öğretin.

  *   Çocuğunuzun tanımadığı kişilerin arabalarından uzak durması gerektiğini ve gelebilecek tehlikelere karşı arabanın gittiği yönün tersi istikametinde koşmasını öğretin.

  *   Çocuğunuzun kaybolduğunda güvenlik güçlerinden yardım istemesi gerektiğini öğretin.

  *   Çocuğunuz için acil durumlar karşısında gizli bir kod icat ederek "Anne ve baba adı ne? aile şifremizi söyle? diye sormasını isteyin.

  *   Parkta ya da sokakta oyun oynarken çocuklarınızı sürekli izleyin. Görebileceğiniz bir alanda oyun oynamasına izin verin. Gün içinde yaptıklarından haberdar olun. Arkadaşlarının ve ailelerinin isimlerini ve iletişim bilgilerini kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun.

  *   Çocuklarınıza kaybolduklarını fark ettiklerinde oldukları yerden uzaklaşmaması gerektiğini anlatın.

  *   GPS sayesinde ve çeşitli mobil konum uygulamaları ile çocuğunuzun nerede olduğunu öğrenin ve şarjının ne kadar kaldığını takip edin.

  *   Kendini tehlikede hissettiği anda "Ben onu tanımıyorum" diye bağırmayı öğretin.

  *   Tanımadığı kişilerle asansöre binmemesi gerektiğini söyleyin.

 Kamuoyuna saygıyla duyurulur."