İyi Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Antalya’daki kamu hastanelerinde vatandaşların yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Antalya’nın ürettiği katma değere karşılık, hak edilen kamu hizmetlerinden yararlanamadığını vurguladı.

Antalya’da ve ilçelerindeki kamu hastanelerinde hasta yoğunluğuna göre tıbbi cihazların ve sağlık personelinin az sayıda olmasının hastaların geç randevu almasına sebep olduğunu belirten Kaya, üç-dört ay sonrasına ultrason, MR, tomografi gibi randevuların verildiği ve bu durumdan vatandaşların mağdur olduğunu belirtti. Radyolojik tetkikler geç yapıldığı için tanı konulmasının geciktiğine, bunun da hastaların yaşamlarını riske attığını vurgulayan Kaya, tıbbi cihazların ve kalifiye sağlık personeli sayısının da artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Uzmanlar kanser hastalığına dikkat çektiler Uzmanlar kanser hastalığına dikkat çektiler

Ayrıca çok sayıda kanser hastası vatandaşların nakil için ilaç beklemekte olduğunu vurgulayan Kaya, nakil hazırlık rejiminde uygulanacak olan ilaç zamanında temin edilmediği için hastaların hayatlarının riske girdiği eleştirisinde bulundu. Antalya’nın nüfusu yaklaşık 2,7 milyon olarak gözükse de turizm başkenti olması dolayısıyla şehir nüfusunun kat kat yükseldiğine dikkat çeken Kaya, mevcut barınma krizinden ve yaşam pahalılığından dolayı başta asistanlar olmak üzere, sağlık personelinin artık Antalya’yı tercih etmediğini, mevcut sağlık personelinin de tayinini başka illere istediğini belirerek “acilen sağlık personelimiz için onların makul bir şekilde kalabileceği kaliteli lojmanlar inşa edilmeli” ifadelerini kullandı.

Alanya ve Manavgat gibi nüfusun yoğun olduğu ilçelerde kanser hastaları için Onkoloji bölümlerinin olmamasının vatandaşları mağdur ettiğini belirterek, “zaten yaşam mücadelesi veren bu hastalarımız bir de iki-üç saatlik yollarda yıpranmaktadır” dedi. Alanya ve Manavgat ilçelerindeki Onkoloji ve Hematoloji bölümlerinin acilen açılması ve gerekli personelin görevlendirilmesinin aciliyetini vurgulayan Aykut Kaya, Alanya’da Hematoloji bölümün kısmen açılsa da yeterli gelmediğini belirtti.

Konuşmasının devamında, doktorların ve diğer sağlık personelinin gerçek enflasyona göre maaşlarında iyileştirilmeler yapılması gerektiğini ifade eden Kaya, “ekonomik nedenlerden dolayı bu önemli sağlık personelimizi özel sektöre kaybetmekteyiz, dolayısıyla kamu hastanelerini tercih eden hastalarımız da bu durumdan mağdur olmaktadır” ifadelerini kullandı.