Bugün temel atma ve toplu açılış töreni için Alanya'ya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir yerel televizyona konuk oldu. Burada turizmin sorunlarıyla ilgili konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Turizmin sorunlarını iyi biliyoruz. Turizm bakan yardımcısı gibi davranıyorum. Benim her büyükeliçim, konsolosum göreb yaptıkları ülkelerde bir turizm elçisi gibi çalışmak zorunda. Geçen sene terör ve darbe girişimi nedeniyle Avrupa'dan bir düşüş yaşadık.Gelecek sene başka ülkelere giden Türkiye'ye gelmeye çekinen her turist geri dönecek. Türkiye'deki hizmet kalitesi başka yerde yok. O kadar çok pişmanlar ki. Resmen oralarda soyuluyorlar. Geçenlerde bir Almanlar konuştum. 'Bizi kazıklıyorlar' dedi. Gelecek sene Çin'de 'Türkiye Yılı' olacak. Bununla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile İstanbul'da bir toplantı yapcağız. Neden? Çinden daha fazla  turist gelsin. Hindistan pazarına açılmalıyız. Japonnlara yönelik tarihi yerlerinmiz olduğun anlatmalıyız. Afrika'dan ilgi var. Vizeleri kaldısıyoruz. Pasaportları kaldırıyoruz. Ukrayna'dan gelen turist sayısında yüzde 30 var. Gazipaşa Havalimanı'nın terminali ile ilgili çalışıyoruz. Gazipaşa Havalimanı ile ilgili çalışıyoruz. Rus turist sayısında patlama oldu. Kuveyt ile vizeyi kaldırdık. Polonya ile ilgili çalışmamız var. İnşallah bu ülkeyle de vizeleri kaldıracağız. İskandinavları tekrar ikna edipi buraya getireceğiz. İskandinavlarda biraz azalma var. 15 sene iktidara geldiğimizde Türkiye'ye gelen turist sayısı 13 milyondu. Antalya'ta gelen turist sayısı 3 milyondu. Hedeflerimize doğru ilerliyoruz. Tanıtımsa tanıtım. Ne gerekiyorsa onu yapıyoruz" dedi.
'Popülizm yapmıyorum'
Alanya'nın il olmasıyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, "Alanya her şey olabilir. Hak ediyor. İl yapma konusu siyasi bir karar. Belki onjektif bir kriter koyarız. Antalya bir uçtan uca 640 kilometre. Biz siyasiler için de hizmet götürmek için de zor. Her bakımdan Alanya il olmayı hak ediyor. Bunun için iktidarımzıın siyasi karar vermesi lazım. Böyle bir karar olmadığı için ben il vaadinde bulunmadım. Bunun için söz vermedim. Bunun için de baskı görmedik. Bir gün il yapma konusunda bir karar olursa Alanya ilk sırada. Bu konudaki kararı gerekçekleriyle paylaşıyorum. Popülizm de yapmıyorum" diye konuştu. 
'Eksikliği önce kendimde ararım'
AK Parti'nin Alanya'da belediyeyi kazanamamasıyla ilgili soruya da cevap veren Çavuşoğlu, "Ne eksikliğimiz var ne hata yaptık? 1 Kasım'da yüzde 50 aldık. Alanya'da yaşayanların yarısı partimize oy verdi. Ben önce eksikliğimi kendimde ararım. Büyükşehirde Mustafa Akaydın döneminde hizmet var mıydı? Sıfırdı. Hiç hizmet yoktu. İnşallah 2019'de bu sefer şeytanın bacağını kıracağız" ifadelerini kullandı.
'Alanya'da çok ciddi kıskançlık var'
AK Parti'de Hasan Sipahioğlu'nun ardından Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in de partiye transfer edilip edilmeyeceği de sorulan Çavuşoğlu, "Şu anda öyle transfer durumu yok. Hasan Sipahioğlu o zaman partimize geldi. O zaman kötü mü oldu? Çok iyi çalıştık. Gazipaşa Havalimanı açıldı. Bir insan güzel şeyler yapıyorsda takdir etmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Alanya'da çok ciddi kıskançlık var. Hizip var. Bunları hep aynı grup yapıyor. İyi hizmet yapan varsa bunu takdir etmemiz lazım. Sipahioğlu ile AHEP Üniversitesi'ni birlikte kurduk. Yücel, MHP'den seçildi diye onu dışlayalım mı? Biz bunu yapmıyoruz. O zaman Alanya'ya yapılmış hiznmeti engellemiş olursunuz. Başka ilçelerden partililere de yaklaşımım da böyle. Yücel ne zaman gelse Alanya ile ilgili projelere destek oluyorum. Yücel de hiçbir zaman bana saygısızlık yapmadı" dedi. 
'Türel ile ilgili bildiğim bir şey yok'
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in istifası da sorulan Çavuşoğlu, "Türel'in cumhurbaşkanının iması bile yer demesi onun dava adamı olduğunu gösteriyor. Türel daha önce de belediye başkanlığı, genel başkan yardımcılığı, milletvekilliği de yaptı ama onun sevdsı Antalya'ya geri dönmekti. Türel'in görevden alınmasıyla ilgili bildiğim bir şey yok. Benim olduğum yerlerde gündeme gelmedi. O yüzden bu dedikodular Antalya'dan değili de ulusal gazetelerden çıkıyor. Sadece Türel'le ilgli değil de başka arkadaşlarla iligli de çıkıyor" diye konuştu.  
'Tekrar golf ihalesine çıkacağız'

Alanya'ya açılması planlanan golf sahalarıyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu,"Alanya'da bu kadar otelci var. Böyle bir fırsat gelmiş. Bir golf sahası yapamıyor muyuz? Bern şimdi bir golf sahası yaparım ama 'Çavuşoğlu devletin tahsis alanını kullanıyor' derler. Bunu da o bahsettiğim grup söyler. Ben istiyorum ki bunu turizmciler yapsın. Bu otellerin kaalitesinin artmasına da vesile olur. Buna sadece bir topa vurma olarak bakılmamalı. Her gün dünyada 1 milyar insan izliyor. Bu golf turizmini memleket için değerlendirmek lazım. Şimdi tekrar ihaleye çıkaracağız. İhale süreci biraz yavaşladı ama yabancı yatrırımcılar var. Emişbeleni ve diğer alanları için ihaleye çıkacağız. Tekrar ihaleye çıkacağız. Eğer yine çıkmazsa golf kulüpleri kuaracağız" ifadelerini kullandı. 
'Putin her görüşmede domatesi soruyor'
Tarımla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, "Domatesle ilgili sorun kalktı. Rusya'nın domates üretimi belli. Yaz aylarında üretim iç tüketimi karşılamıyor. Birkaç firmayla çalışmak istediler. Bu doğru değil, rekabeti engellemeyin dedik. Detayları konuşuyoruz. Bu kış aylarında Rusya'ya göndereceğiz. Domates meşhur oldu. Putin her görüşmede domatesi soruyor. Domatesin reklamı bayağı iyi oldu. Tarım sektöründe desteklerimiz devam ediyor. Fiyatlar inip çıkabiliyor ama tarım sektörü genel olarak iyiyee gidiyor. Biraz maliyetleri düşürmek için çalışmamız lazım" dedi. 
'Bunu mu yapamayacağız?'
Kuşyuvası yolu ne zaman faaliyete geçeceğiyle konuşan Çavuşoğlu,
"Tüneller benim hayalimdi. O yolları biliyorsunuz. Tünel yapacağız dedik. Arkadaşlar bana boş boş baktılar. Çok şükür burada  tüneller bitti. Devamı olan projeyi de tamamlıyoruz. Buradan çıkanın Konya ve Ankara'ya ulaşması lazım. Mahmutlar yolunun düz olması lazım. Bunun da etütleri bitti. 20 bin kilonmetre yol yaptık. Bunu mu yapamayacağız? Akseki yolunu da genişletiyoruz" diye konuştu. 
'Kapsayıcı bir liste olacak'
Alanya'daki teşkilatın Alanya Belediyesi'ni kazanabilmesi içinm nasıl yapılanma içine girmesi gerektiği ve neler tavsiye edebileceği de sorulan Çavuşoğlu, "Kongrenin gecikmesiyle ilgili haberler gördüm ki bunların söylenenlerle hiç alakası yok. Geçenlerde bununla ilgili Alanya'ya gelindi ve burada ilçe başkanlığı kousunda temayül yapıldı. Genel merkez bu konuda Sena Nur Çelik ve bizlerin de görüşlerini alacak. Bir kongre olacak. Kongrede ilçe başkanı yani aday oacak arkadaşımız tüm Alanya'yı kucaklayan bir liste ile kongreye girmeli. Alanya çok gelişti ve değişti. Kapsayıcı bir liste olacak. Yok bunun adamı olmaz. Yok bu denge olmaz. Eski beldeler kapandı. Kadınlara ve geçnlere çok önem veriyoruz. Ara kademede kadın var deyip kadın almazsak olmaz. Listede kadınlar ve gençler olmalı. 25 artı 25. Mutlaka 25 kişiyi tercih edecek. Onların içinde de parti yürütme kurulunu belirleyecek. Dava adamı ne görev verilirse onu kabul edecek. Ama bir yere gelemedim diye davana küsüyorsan o zaman gerçek dava adamı değlsin. Biz dava adamıyız. Milletvekiliyken de bakanken de böyleyiz. Ben fazla sorun olacağını düşünmüyorum. Herkes bir şey olmayı ister. Bu heyecan olmazsa olmaz. Ben kaç sene sonra sene bakan oldum? 2013'de bakan oldum. 2001'de partinin kurucusuyum. İyiki de Avrupa'daki tecrübelerden sonra Dışişleri Bakanı olmuşum. Yoksa daha çok hata yapabilirdim. İnşallah herkesi kucaklayacak bir liste yapacağız" ifadelerini kullandı. 
'Görevim bakanlığı en iyi şekilde yapmak'
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterkliği görevi için adının geçtiği de sorulan Çavuşoğlu, "Niye bir Türk olmasın. Benim şu andaki görevim Dışişleri Bakanlığı'nı en iyi şekilde yapmak ve Türk bayrağını en yüksek yerlerde dalgalandırmak. Bunu yapmakla yükümlyüm. BM Genel Sekterliği'ni hiçbir zaman düşünmedim. Türkiye'nin hedefleri var. Cumhurbaşkanı, başbakan çok çalışıyor. Bizim görevimiz cumhurbaşkanının yükünü zalmak. Cumhurbaşkanın yakın yol arakadaşlığını yapmak herkse nasip olmaz. Bunu yapamaya çalışıyoruız. 2015 seçimlerinde cumhurbaşkanı sen aday olma dese ben onu yapacaktım. Antalya'da aday olmalsısın dedi ve ben bunu ayptım. 3 dönem aday olmamayı uygun buluyordum. Hükümet kurulamayınca böyle oldu. BM Genel Sekreterliği düşüncem yok. AKPM görevi bana nasip oldu. Hakkıyla da yaptık. Hala ilişkilerin soğuk olduğu ülkeler bile biliyor ki bugüne kadar gelmiş geçmiş en iyi AKPM Başkanı sayılıyorum" dedi.