Türkiye'de kadınların Seçme ve Seçilme hakkı kazanımı 3 Nisan 1930 tarihinde Türkiye’de kadınlara ilk kez belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verilmesi ile başladı. ADD Alanya Şubesi ise bu tarihi gün için bir açıklamada bulundu.

Alanya Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Alanya Şubesi’nden yapılan açıklamada;

1930’lu yılların ekonomik krizi, dünyayı saran faşizan eğilimleri göz önüne getirildiğinde ileri sayılan birçok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkının kadına verilmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin, kurucu felsefesinin kadın hakları konusundaki yaklaşımı, kadının adı yokken kadınlara ad vermenin ötesinde kimlik ve kişilik kazandırılarak var olma olanağı verilmesini ifade eder.

Bugün ileri düzeyden ve çağdaşlıktan söz edilen bir süreçte, Türk kadını elde ettiği hakların çok gerisine savrulmak isteniyor. Biçimsel olarak seçme ve seçilme hakkını korumakla birlikte Türk kadını toplumsal yaşamın dışına itilmek isteniyor. Toplumsal mücadelede kadının yerini bilen emperyalist çevreler ve uzantıları her türden gericilik, kadını ayrıştırarak topumun dışına iterek kendilerine karşı gelişecek direnci, mücadeleyi baştan yok etmek istemektedirler. Kadını ait olduğu toplumdan ayrıştıran her girişim emperyalizmin böl, parçala, yok et anlayışının ürünüdür.

'Kadınların Belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı 3 Nisan 1930'da Belediye Kanunu'nun kabul edilmesiyle Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar heyetlerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları da 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı

Atatürkçü Düşünce Derneği Alanya Şubesi olarak Türk kadınını yüceltmek ve toplumda hak ettiği yere getirmek için mücadele eden başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve o günkü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin saygıdeğer üyelerini saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz.

Zuhal Sirkeli

Atatürkçü Düşünce Derneği

Alanya Şube Başkanı