Projede 150 üzerinde bilim insanı, 200 bilge insan ve 500’den fazla gönüllü yer almaktadır. Toplam öğrenci sayısı ise 11000 (on bin) üzeridir. Bu projenin amacı, farklı bölgelerde yaşayan Türklerin kültürel anlamda aynılıklarının ve benzerliklerinin farkına varmasını sağlayarak dijital bir vatandaşlık bilinci oluşturmak ve dolayısıyla Türk dünyasının geleceğinin tasavvurunda ortak paydada hareket etme kapasitelerinin gelişimine katkı sağlamaktır. Yine Türk kültürüne ilgi duyan gençlerin kültürel değerlerimizi kazanmalarına imkan sağlamaktır.

Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık Projesi, Türk Devletleri Teşkilatının 2040 vizyon belgesinde “Önümüzdeki yirmi yılda Türk Devletleri Teşkilatı’nın önceliklerinin, gelişiminin ve gidişatının bir sonraki aşamasına rehberlik etmek için” üye devletlerin bağlılığını beyan ettiği hususlarda yer alan ve Üye Devletin ilgili makamları arasında etkin koordinasyon ve işbirliğinin teşvik edilmesi konularından olan “Türk Dünyası’nda birlik, beraberlik ve dayanışma bilincine sahip bir nesil yetiştirmek amacıyla gençlik hareketliliği, değişimi ve eğitimi konularında ortak projelerle gençlik işbirliğini, kapsamlı bölge içi işbirliğinin vazgeçilmez bir unsuru haline getirilmesi” maddesini doğrudan olmak üzere bağlılığı beyan edilen diğer pek çok konuyu destekler niteliktedir. 

Hamdullah Emin Paşa, Alanya Üniversitesi’nde anıldı Hamdullah Emin Paşa, Alanya Üniversitesi’nde anıldı

Projenin nihai amacı ise; eğitim yoluyla İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde ve İşte Birlik” düsturunun gerçekleşmesine katkı sağlamaktır. Projede öğrenciler 14 haftalık çevrimiçi eğitim programına katılmaktadırlar. Projede Türk Dünyası söyleşileri de gerçekleştirilmektedir. Bu söyleşilerde bakanlar, milletvekilleri ve alanda önemli isimler misafir olmuşlardır. Proje kapsamında gençlere dijital içerik atölye eğitimleri verilmektedir. Bu atölye çalışmaları sonunda gençlerden Türk dünyası ile ilgili pozitif içeriklerin yer aldığı 130 proje (podcast- blog vb) gelmiştir. Projesi başarılı bulunan öğrencilere bilim kampı ödülü verilmektedir. Proje basında en çok okunan haberler kategorisine girmesi yanı sıra sosyal medya da oldukça geniş yer bulmaktadır. Sayısız TV ve radyo programında proje işlenmiştir.

Türk dünyası Dijital Vatandaşlık projesinin 2023-2024 öğretim yılında ana teması “Türk Asrına Adım Adım: Azerbaycan ve 21. Yüzyıl Türk Asrı: Azerbaycan ve Ulu Önder Haydar Aliyev” olarak belirlenmiştir. Bu dönem içerisinde Türk dünyasından katılımcıların Azerbaycan ve Ulu Önder ile ilgili bilişsel ve duyuşsal farkındalıklarının artırılması amaçlanmaktadır. Projenin tanıtım videosu 42.000 kişiye ulaştırılmış hali hazırdaki 90 üniversite paydaş olmayı arzu ettiğini taahhüt etmiştir.