Plajına Sahip Çık Projesi’nin uygulaması, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TURÇEV) koordinatörlüğünde Mavi Bayrak Ödüllü halk plajı olan belediyelerin talebi doğrultusunda ilgili halk plajında gönüllülerle 1 hafta boyunca plajda çeşitli aktivitelerin yapılması ile gerçekleşir.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Başkanı Rıza Epikmen;

‘’Vakfımız tarafından geliştirilen Plajına Sahip Çık Projesi ile, Mavi Bayraklı halk plajlarını kullanan insanlarda plajların temiz kullanım bilincinin oluşturulması ve kalıcı çözümün temizlemekte değil, kirletmemekte olduğu fikrinin benimsetilmesi hedeflenmektedir.’’ dedi.

Yaz sezonunun başlaması ile birlikte Mavi Bayrak Ödül’lü plajlarda da bayraklar dalgalanmaya başladı. Mavi Bayrak Ödül’ü başvuruları her yıl yenilenmekte ve her yıl 33 kriter yeniden gözden geçirilerek denetlenmektedir.

Denetimler kapsamında halk plajlarında tespit edilen en önemli sorun, plajın kum kısmındaki temizliğin istenen düzeyde sağlanamamasıdır. Her ne kadar belediye görevlileri, temizlik ekipleri ve plaj işletmecileri plajda günlük temizlik yapsa da plajların gün geçtikçe daha fazla kullanılması ve maalesef bilinçsiz kullanım nedeniyle plajların kum kısmında kirlilikler tespit edilmektedir.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TURÇEV) bu sorunun çözümünü temizlik ekiplerinin arttırılmasında değil, kullanıcıların bilinçlendirilmesinde aramaktadır.

Plaj ve marinalara verilen Mavi Bayrak Ödülü’nün nihai amacı toplumda çevre eğitimi ve çevre bilinçlenmenin sağlanmasıdır. Bu doğrultuda ödül ve teşvik yolu ile kıyıların korunması ve çevre bilinçli kullanım özendirilir.