TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ANTALYA Şube Başkanı Ali Manavoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının 81 İl Müdürlüğüne gönderdiği resmi yazıyı hatırlatarak, “Yazıda pide, lahmacun, börek ve benzeri ürünleri üretenlerin iç harç olarak kullandıkları malzemeye domuz ve tek tırnaklı hayvan eti dışında her türlü hayvan etinin ve sakatatlarının karıştırılabileceği belirtildi. 5996 sayılı kanun kapsamında gıda denetimi Tarım ve Orman Bakanlığı denetim ekipleri tarafından yapılıyor. Denetim ekipleri; lahmacun, pide, börek ve benzeri ürünlerin üretildiği işletmelerde denetim yaparken, kullanılan iç harçlarda büyük ve küçükbaş hayvan etleri dışında diğer hayvanlara (tavuk, domuz, tek tırnaklı, kedi, köpek) ait etler ve sakatat bulunması durumunda cezai işlem uyguluyordu. Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, ilgili emirden sonra bu işletmelere yapılan denetimlerde, denetim ekipleri kullanılan malzemede sadece domuz ve tek tırnaklı hayvan eti karıştırılmış olup olmadığına bakılabileceğini belirtti. Bu kararla lahmacun, pide, börek ve benzeri ürünler üretiyorsanız iç harcınıza tavuk, kedi, köpek, sakatat, kelle ve benzeri her türlü eti karıştırabileceksiniz ve ürünlerden numune alınıp bu doğrultuda analiz yapılamayacak” dedi. 

‘HALK SAĞLIĞI KORUNMALI’

Halk sağlığının korunmasının önemine dikkat çeken Manavoğlu, “Halk sağlığının korunması, tüketicinin yanıltılmaması ve güvenilir gıda tüketimi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın birincil görevlerinden olan piyasa kontrol ve denetimlerinin etkin ve mevzuata uygun bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından birimlere gönderilen iç yazışmasında özetle hazır yemek, pide, lahmacun benzeri ürünlerde histolojik muayene ve kanatlı eti aranması programı kapsamında numune alınmaması ve varsa tespit edilen uygunsuzlukların taklit, tağşiş olarak değerlendirilmemesi istenmiştir. Öncelikle Gıda Mühendisler Odası olarak halk sağlığını tehlikeye atacak her düşünce ve uygulamanın karşısında durduk, durmaya devam edeceğiz. Bakanlık denetimlerinin, işletmeleri düzeltici yönü olmakla birlikte, taklit ve tağşişin önünü açacak şekilde ve göstermelik bir biçimde yapılması halk sağlığını yok saymak demektir” diye konuştu. 

Alanya EAH bayramda 11 bin hastaya sağlık hizmeti sundu Alanya EAH bayramda 11 bin hastaya sağlık hizmeti sundu

‘YANLIŞTAN DERHAL DÖNÜLMELİ’

İnsan sağlığı ve gıda güvenliği sorunlarının artabileceğine dikkat çeken Manavoğlu, “5996 sayılı Gıda ve Yem Kanunu’nun giriş bölümünde; insan sağlığı ve gıda güvenliğinin yanında tüketici menfaatlerinin de korunması kanun amaçlarında yer almaktadır. Söz konusu yazının, Bakanlığın kendi yayımladığı kanunun amaçlarıyla örtüşmediği açıkça görülmektedir. Ek olarak bu tür iç yazışmalar, sahada çalışan Bakanlık personellerinin ürünlerden numune almamaları gerektiği düşüncesini uyandıracak, resmi kontrollerde bir boşluk oluşmasına, dolayısıyla insan sağlığı ve gıda güvenliğinde sorunlara neden olacaktır. Ülkemizin yaşamakta olduğu gıda fiyatlarındaki hızlı artış lokanta, restoran gibi toplu tüketim yerlerindeki gıdaları da kapsamaktadır. Daha da derinleşmesi olası olan gıda krize nedeniyle girdi maliyetlerinin yüksekliği ve halkın alım gücünün gittikçe düşmesine ek olarak, devletin kontrol ve denetim görevini tüketicinin aleyhine bir politika benimsemesi, taklit ve tağşiş yapılmış ürünlerin artmasına sebep olacaktır. Aynı zamanda, işini düzgün yapan işletmeler için de haksız rekabete neden olacak ve olumsuz örnek oluşturacak bir uygulamadır. Türk mutfağının geleneksel ürünleri olan lahmacun ve pidenin harcında kırmızı et bekleyen halkımız, fiyatı düşürmek için sakatat veya kanatlı eti dahil başka bileşenler kullanılarak yapılacak üretim ile yanıltılmış olacaktır. Ticari hacmi çok yüksek olan, her gün yüz binlerce tüketicinin tükettiği bu tip ürünlerin tanımlarının yapılması ve ürünlerin standardize edilmesi Bakanlıktan beklenen önemli bir adımdır. Bu ürünleri tüketiciye sunan işletmelerin ürünlerin içerik bilgilerini tüketici talebine göre değil, zorunlu olarak sunmaları için gerekli düzenleme ve uygulamaların yapılması da bir diğer önemli noktadır. Bakanlık Yıllık Numune Alma Planlarına sadık kalmalı ve bu yanlıştan derhal dönülmelidir” diye konuştu.

KAYNAK: AKDENİZ MANŞET