"Üretirsen gelir, tüketirsen sağlığın artar" sloganıyla dikkat çeken tropikal meyve avokado, Türkiye'de özellikle Akdeniz sahil kuşağında hızla yaygınlaşıyor. Yüksek besin değeri, sağlığa olan faydaları ve ekonomik getirisi sayesinde ilgi gören avokadonun Türkiye’deki üretiminin %85’i Antalya’da, bunun da %80’inden fazlası Alanya-Gazipaşa bölgesinde gerçekleştiriliyor.
Avokado üretimi yıllar içinde artış gösterse de henüz istenilen seviyeye ulaşılamadığını ifade eden uzman Gençer, özellikle Alanya’nın bu meyveyi "sahiplenmesi" gerektiğine dikkat çekti. 10 yıl önce yalnızca 500-600 dekarda yapılan üretimin bugün 17.000 dekara ulaşmasına rağmen, bu rakamın çok daha önceden aşılmış olması gerektiğini belirtti. 2025 hedefinin ise 150.000 dekar olduğu kaydedildi.
Gençer, avokado üretiminin yaygınlaştırılması için üreticilerin örgütlenmesi gerektiğini vurgularken, üretimdeki bilgi eksikliğine, geç başlayan desteklere ve yanlış çeşit seçimine dikkat çekti. Ayrıca tüketici tarafında da bilgi eksikliği bulunduğunu belirterek, avokadonun nasıl tüketileceği konusunda tanıtım ve eğitim çalışmaları yapılması gerektiğini söyledi.
Türkiye’de avokadonun gerek sosyal medyada gerekse gastronomi dünyasında daha fazla yer bulduğuna işaret eden Gençer, tanıtım çalışmalarının etkili hale gelmesi için popüler şefler ve sosyal medya fenomenlerinden faydalanılması gerektiğini dile getirdi.
Alanya’da avokado temalı festivaller, yarışmalar ve belediye etkinliklerinin tanıtıma katkı sağladığını belirten Gençer, coğrafi işareti alınan “Alanya Avokadosu” markasının ulusal ve uluslararası tanıtımda güçlü bir araç olabileceğini ifade etti. Ancak bu sürecin başarıya ulaşabilmesi için tüm paydaşların ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Avokadonun yalnızca taze meyve olarak değil, kozmetik ve gıda sektöründe de kullanıldığına dikkat çeken Gençer, Türkiye’nin 2021 yılında üretiminin sadece %6’sını ihraç ettiğini, buna karşın ithalatın yerli üretimin %70’ine yakın bir miktara denk geldiğini belirterek, bu dengesizliğin ihracat odaklı stratejilerle düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
Son olarak GENÇER, Alanya’nın üretimdeki liderliğini markalaşarak güçlendirmesi, üreticilerin bilinçli hale getirilmesi ve ihracat potansiyelinin artırılması gerektiğini belirterek, “Üretim için örgütlenerek üretenin ekonomisine, tüketim için marka ve reklam çalışmalarıyla tüketenin sağlığına fayda sağlayan avokadonun değerini hep birlikte arttırmalıyız” dedi.