KONYA’YA ATILAN İFTİRA

Güya Konya en çok alkol tüketen şehirmiş!...

Bunu her duyduğumda bütün Konyalılar gibi benim de sinirlerim tavan yapıyor. O yüzden en sonunda söyleyeceğimi en başında söyleyeyim.

Yalanın daniskası…

Konya’nın milli ve manevi yapısını içine sindiremeyen, yıllardır bu durumu hazmedemeyen, Konyalılar ile bir derdi, bir sıkıntısı olan malum zihniyetin Konya’ya ve Konyalılara attığı büyük bir iftira.

Konya’yı ve Konyalıları karalamak amacıyla kasıtlı olarak uydurulan, tüm ülkeye yayılan büyük bir yalan var. Deniliyor ki “Konya, Türkiye’de en çok alkol tüketen şehirdir.”

Yalanı üretenler; “Dindar geçinen Konyalılar gizli gizli içiyorlar” yahut “Sahte dindar Konyalılar” algısını hafızalara kazımak istiyorlar.

Bu yalan öylesine yayılmış, bazıları yalana öylesine inanmış ki her fırsatta, her ortamda Konya’yı, Konya’nın dindar yapısını karalamak için sık sık kullanmaktan geri durmuyorlar.

Bunların yazdıklarını okuyunca, anlattıklarını dinleyince; “acaba mı?” diyesi geliyor insanın. Yalanı öyle usturuplu kıvırıyorlar ki neredeyse bizi bile inandıracaklar.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun, Konya Ticaret Odası’nın verilerini görmezden gelip yalanlarını, ‘çamur at izi kalsın’ bâbından hala sürdürmeye devam ediyorlar.

İster kişi başı ister toplam tüketim incelendiğinde Konya’nın alkollü içki tüketiminin Türkiye ortalamasının beşte biri civarında olduğu görülmektedir. Konya Ticaret Odası’nın verilerine göre Konya, kişi başına düşen içki satışı miktarında 63. sırada yer almaktadır. Türkiye’deki içki satışları içindeki payına göre ise 21. sıradadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2010 yılı içinde yürüttüğü araştırmaya göre de tüm iller arasında ise Konya içki tüketiminde 56. sırada bulunuyor.

Bunlara ilaveten, Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu ellerindeki verilere göre Türkiye’de içki tüketiminin %40’ının Marmara, %30’unun Ege, %15’inin Akdeniz ve kalan %15’nin ise geri kalan dört bölgede gerçekleştiğini yani Konya’nın içki tüketiminde esamesinin bile okunmadığını ifade etmiştir.

Geçmişte Tekel, açıkladığı yıllık satış rakamlarında perakende satış ile imalat için satış arasında bir ayrıma gitmeyip “bira, şarap, rakı, saf alkol” gibi tasnif yapmadığı için şehirdeki alkol tüketimi de gerçekte olduğundan fazla görünmektedir. Perakende alkol satımının dikkate alınmaması, alkol içicisi ve tüketicisi kavramlarının arasındaki farkın net olarak ortaya konulamaması muhafazakâr olarak tanınan Konya’yı bu şehir efsanesinin kurbanı hâline getirmiştir.

Tekel’in bahsettiği alkol; kolonya oluyor, parfüm, deodorant oluyor, kozmetik ürünlerine katılıyor, tıpta kullanılıyor. Konya, kolonya üretiminde ön sırada bir şehir olduğundan şehirdeki alkol tüketiminin büyük bir kısmı kolonya yapımında kullanılmaktadır. Bunu görmezden geliyorlar. Yani, iddia edilen alkol tüketimi, içki içerek gerçekleşen bir alkol tüketimi değildir.

Durum böyle iken “Konya, en çok alkol tüketen şehir” yalanı nereden çıktı diyeceksiniz?

İftirayı atan yalancıların dayandığı nokta, Tekel’in zamanında açıkladığı alkol satış miktarı. Dikkatinizi çekerim içki değil, alkol…

Malum cenah ya da malum zihniyet diyeyim siz anlarsınız. Gerekli araştırmayı yapmadan kulaktan dolma, yanlış, asparagas haberleri ve bilgileri köşesine aktarmayı huy haline getirmiş köşe yazarlarımız bu yalanı es geçmemiş, üzerine adeta çullanmışlar.

Yalanı gerçek gibi aktarmada pek mahir malum cenahın pek meşhur köşe yazarlarına birkaç örnek vereyim:

Emin Çölaşan, Sözcü Gazetesi’nde yayınlanan 29 Kasım 2014 tarihli “İçki yasak, haram serbest” başlıklı yazısında kendince bu fırsatı kaçırmamazlık etmemiş.

Türker Alkan, Radikal Gazetesi’nde 4 Ağustos 2010 tarihinde “Kadınlar ve mollalar” başlığıyla yayınlanan yazısında nereden aklına geldiyse, konudan alakasız bir şekilde ve alakasız bir noktada bu efsaneyi dillendirmiş.

Ahmet Orhan, Birgün Gazetesi’nde 14 Mart 2007 günü yayınlanan “Ya Konya’da bir terslik var ya bende!” başlıklı yazısında bazı verileri ve Yeşilay raporu bulgularını aktarmış; ancak, Konya’da alkol tüketiminin iddia edildiği gibi yüksek olmadığına pek de inanmadığını ironi ile yansıtmış.

Allah(cc.) yalanlardan ve yalancıların iftiralarından, şeytanın ve şeytana pabucunu ters giydirenlerin şerrinden hepimizi korusun.