Antalya’nın turizm devi Alanya, 371 bini aşan resmi nüfusu ve yaz aylarında 1 milyonu bulan hareketliliğiyle yeniden Türkiye’nin il olması beklenen ilçeler listesinin başında yer alıyor. 50 ilden daha büyük bir ekonomik hacme ve istihdam kapasitesine sahip olan ilçede; yerel yönetim, esnaf ve sektör temsilcileri, mevcut ilçe statüsünün artık bölgenin artan yükünü karşılamakta yetersiz kaldığını vurguluyor.
YATIRIM VE HİZMETTE YENİ DÖNEM BEKLENTİSİ
ALTSO Başkanı Eray Erdem, Alanya’nın Türkiye’nin kapasitesinin yüzde 10’una tekabül eden yatak kapasitesiyle il olmayı çoktan hak ettiğini belirtiyor. İl statüsünün, özellikle devasa turizm yükünün yarattığı trafik, altyapı ve kamu hizmeti eksikliklerini gidermek için bir zorunluluk olduğunu ifade eden yetkililer ve esnaflar, sabit nüfus üzerinden gelen ödeneklerin şehrin gerçek ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığı görüşünde birleşiyor.
“BÜTÜNLÜK” TARTIŞMASI SÜRÜYOR
Öte yandan Antalya genelinde, şehrin yönetimsel ve ekonomik bütünlüğünün korunması gerektiğini savunan kesimler de bulunuyor. Turizm markasının gücünü tek çatı altında korumayı tercih eden bu grup, kapsamlı bir etki analizi yapılmadan atılacak adımların riskli olabileceğine dikkat çekiyor. Yıllardır süregelen bu dev beklentiye dair hükümetten henüz resmi bir karar gelmezken, Alanya halkı verilen sözlerin artık tutulmasını bekliyor.