Alanya’da 2026 yılında yere çöp atmanın ve tükürmenin cezası 8 bin 700 TL’ye yükselirken, gürültü yaparak huzur bozan komşulara 13 bin 847 TL, yüksek sesle müzik açan sürücülere ise 41 bin 820 TL ceza kesilecek. İşletme ve inşaat kaynaklı gürültü kirliliğinde cezalar 419 bin 509 TL’yi bulurken, tüm bu ihlallerin tekrarı durumunda cezalar katlanarak uygulanacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen yeni tarifeye göre, Alanya sokaklarında ve plajlarında çevre kirliliğine neden olanları ağır yaptırımlar bekliyor. İşte 2026 yılı boyunca uygulanacak o cezaların detayları:
SOKAKTA VE EVDE GÜRÜLTÜYE AĞIR YAPTIRIM
Alanya’da komşuluk ilişkilerini ve huzuru bozanlara yönelik cezalar katılaştırıldı.
- Kötü Komşu Cezası: Apartmanda veya sokakta izin almadan davul-zurna çalan, evinde yüksek sesle müzik dinleyerek komşularını rahatsız edenlere 13 bin 847 TL ceza kesilecek.
- Maganda Sürücüler: Arabasında veya dolmuşta çevreyi rahatsız edecek şekilde yüksek sesle müzik açan sürücüler 41 bin 820 TL ödeyecek.
- İşletmeler ve İnşaatlar: Gürültü kirliliğinin eğlence mekânlarından, fabrikalardan veya inşaat sahalarından kaynaklanması durumunda ceza miktarı 419 bin 509 TL’ye kadar çıkacak.
TEMİZ BİR ALANYA: YERE ÇÖP ATMANIN BEDELİ 8 BİN 700 TL
Dünyaca ünlü Damlataş ve Kleopatra gibi plajlarımızı, cadde ve sokaklarımızı korumak artık daha maliyetli.
- Yere tükürmek ve çöp atmak: Yeni yılda bu kuralı ihlal edenlere 8 bin 700 TL idari para cezası uygulanacak.
- Tekerrür Halinde Artış: Eğer bu cezalar 3 yıl içinde tekrarlanırsa, tutarlar katlanarak artacak. Örneğin; ikinci kez çöp atarken yakalanan bir kişi 17 bin 400 TL ödemek zorunda kalacak.
HAVA KİRLİLİĞİYLE MÜCADELE: EGZOZ CEZALARI EL YAKIYOR
Trafik yoğunluğunun olduğu Atatürk Caddesi ve çevre yollarında egzoz denetimleri sıkılaştırılacak.
- Egzoz Emisyon Ölçümü Yaptırmamak: 18 bin TL.
- Hava Kirliliğine Sebep Olmak: 36 bin TL.
- Egzoz Filtresini Sökmek: 18 bin TL.
- Belgede Sahtecilik: Egzoz belgelerinde usulsüzlük yapanlara 144 bin TL ceza verilecek.
TARIM ALANLARI VE ORMAN SINIRLARINA DİKKAT!
Alanya’nın kırsal mahallelerinde ve muz bahçelerinde anız yakan üreticileri de sıkı denetimler bekliyor.
- Anız Yakma: Dekar başına 700 TL.
- Orman ve Sulak Alan Yakını: Yangın riskinin yüksek olduğu orman sınırlarında anız yakanlara bu ceza 5 kat (3 bin 500 TL) olarak uygulanacak.