Yine bir 19 Mayıs. Ülkemizin kurtuluş meşalesinin yakıldığı gün. Bandırma Vapuru’ndan inen bir avuç azimli insan. Bunları aynı hedefe inandırıp etrafında toparlayan güçlü ve güvenilir lider Mustafa Kemal.

Bandırma vapuru ile olan, birçoklarına hikaye gibi gelen zorlu yolculuğu nerede ise hepimiz ezbere biliyoruz. Girdikleri yolun zorlu ve dikenli olduğunun farkında olan bu yürekli insanlar vapurla yolculuk yaparken bile sürekli kurtuluş üzerine fikir yürütüyorlardı. Samsun’da, Anadolu topraklarına ayak basar basmaz verdikleri kararlar doğrultusunda hızla hareket ettiler.

Giriştikleri mücadelenin anlatımı kolay ama o zamanın şartlarını düşündüğümüzde oldukça zor ve dikenli idi. Karşılaştıkları manzara tahmin ettikleri gibi ümidini kesmiş bir toplumdu. Sarayın her dediğinin doğru olduğunu kabul gören bir anlayış vardı karşılarında. Hem bu anlayışı ortadan kaldırıp, hem de bağımsızlığın elden gittiğine halka inandırmak gerekiyordu.

Eğer bunlar başarılamazsa bağımsızlık meşalesindeki ateş her tarafı sarmadan sönecekti. Onun için 19 Mayıs bir simgedir. Hem de önemli bir simge. Emperyalist güçlere kafa tutuşun simgesi. O yılların sömürü ülkeleri elde ettikleri kazanımları artırıp sömürülerini genişletmek için masa başında planlar yapmaya devam ediyordu. Planlarında hesaplayamadıkları bir lider çıkmıştı. Mustafa Kemal. Kendine inanan yol arkadaşları ile bu ülkede özgürce yaşanacağını savunuyordu. Bu işi savunmakla kalmadı eyleme dönüştürdü.

Onun için önemlidir ve simgedir 19 Mayıs.

Ülkesini içinde bulunduğu karanlıktan çıkarmak isteyen, “Milletin bağımsızlığını yine milletin azmi ve kararlılığının kurtaracağına” inanan Mustafa Kemal ATATÜRK, Samsun’a çıkışıyla tüm ülkeyi aydınlatacak bir hareketi başlatmış ve kurtuluş meşalesini yakmıştır.

Çünkü 19 Mayıs 1919 ülkenin aydınlık geleceği için atılan ilk adımdır.

Çünkü 19 Mayıs emperyalistlerin maşaları ile birlikte yenildiği günün başlangıcıdır.

Çünkü 19 Mayıs, yerli işbirlikçileri ve onların devamlarının anlayamayacağı kadar önemli bir gündür.

Çünkü 19 Mayıs, bir ulusun kötüye giden kaderinin değiştirildiği gündür.

Bu gün özel ve güzel bir gündür. Onun için ülkemizin kurucu bu güzel ve anlamlı günü ülkemizin geleceğinde söz sahibi olacak gençlere Bayram olarak hediye etti.

Hatta bu anlamlı gün için ATATÜRK bir konuşmasında “Ben 19 Mayıs’ta doğdum” demiştir.

ATATÜRK’ün bağımsızlık ışığını yaktığı 19 Mayıs’ı doğum günü olarak kabul etmesi, 19 Mayıs’ın tarihimizdeki yerini ve önemini göstermektedir.

19 Mayıs’ta yanan bağımsızlık meşalesinin hiç sönmeden yanacağı inanıyor ve ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI’mızı yürekten kutluyorum.

Bu arada ülke genelinde 19 Mayıs saat 19.19’da bayraklarımızı alıp balkonlarda yine İstiklal Marşı’mızı hep birlikte söylüyoruz.