Uzaktan eğitime, bir de öğretmen ve veliye göre bakalım.

Öğretmenlerimiz eğitim çalışmalarını büyük fedakarlıklar yaparak sürdürürken aniden şimdiye kadar hiç karşılaşmadıkları bir sürecin içinde buldular kendileri. Öyle olunca da bu alanda bir takım kendilerinden kaynaklanmayan eksikliklerinin farkına vardılar.

En önemlisi öğretmenin sistemle ilgili bilgi yetersizliği var.  İletişim araçları bakımından kendine yeterli değiller. Bu sistem içindeki özellikle İngilizce terimler iletişimi zorluyor. Bu eksiklikler hazırlanan materyalleri sunmada ve öğrencilerin tam öğrenmesine bir engel olarak karşılaştıkları zorluklar olarak görülüyor. Ayrıca canlı yayın öncesi ve esnasında ki internet alt yapısı, yetersizliklerin üstüne tuz biber oluyor. Öğretmenin eksiklikleri ile ilgili Bakanlığın hızlıca önleyici tedbirler alması gerekmektedir.

Veliler ise bu sürece alışmakta hala güçlük çekmeye devam ediyorlar. Bir takım eksikliklerini sürecin uzaması ile iyice hissetmeye başladılar.

Masa üstü ve diz üstü bilgisayar, tablet, akıllı telefon yetersizliği en büyük sıkıntılardan birisi olarak göze çarptı. Ailelerin çoğu en az 2 ve üstü çocuğunun olması ve iletişim aracının yetersizliği nedeni ile güç durumda kalıyorlar. Bunların üzerine internet sıkıntısı, internet hızının düşüklüğü ise zaten içinden çıkamadıkları sorunları daha çok zorluyor. Bunların üzerine velilerin bilgisel eksikliği eklenince hiç bir ders tam mevcutlu katılım sağlanamıyor. Birçok veli ekonomik zorlular yüzünden iletişim aracı alamıyor. Velilerin birçoğu çalışması gerektiği için çocuğunu yalnız bırakmak zorunda kalıyor. Ayrıca küçük sınıflarda çocuk sisteme giremiyor veya girmekte zorlanıyor.

 Örneğin 25 mevcutlu bir sınıfta öğretmen dersleri belirliyor, sınıfı tanımlıyor. Fakat ders saatinde yoğunluktan dolayı EBA’ya giremiyorlar.

EBA destek noktası olan okullarda da alt yapı yetersiz. Bunun yanında küçük sınıflarda ki öğrencilerin okula gitmesi için yanında birisi olması gerekir. Bu durum okula uzak aileler için sıkıntı oluşturmaktadır.

Uzaktan eğitim bu sene geçen yıla göre daha zor. Geçen yıla göre bu yıl 1. ve 2. sınıf öğrencileri de kervana katıldı.

Bir sınıfın yukarıdaki olumsuzluklarını giderdiğini düşünelim. Yine de sistemdeki eksikliklerden dolayı tam mevcut katılımlı ders yapılamıyor. Bu da aksaklıkları ve eksiklikleri çoğalttığı gibi sınıf içi yeni seviye grupları oluşturuyor.

Veli çocuğunu isterse okula gönderecek istemezse göndermeyecek. Bakanlık bu konuda veliyi serbest bıraktı. Bu süreçte sadece Covid 19 ile ilgili bir belge imzalıyor. Belgenin içeriği de “Eğer çocukta covid 19 ile ilgili bir belirti olursa okula göndermeyeceğim ve bu konuda bilgi vereceğim.” şeklinde yazıyor.

Öğretmenler ve velilerin ortak sorunları bir türlü internete erişememek. Sanırım hafta sonu EBA’yı bakım ve onarıma aldılar. Umarım bağlantı ile ilgili aksaklık ve eksiklikler giderilir. Gerek öğretmenler gerekse veliler her derste bu sorunla karşılaşmaktan yoruldular.  İletişim kuramamak bu süreç için en önemli sorun.

Uzaktan eğitim sürecinin ne kadar süreceği belirsizliğini korurken, Bakanlığın en kötü senaryoya göre hazırlığını yapıp eksik ve aksaklıkları gidererek, uzaktan eğitimin sorunsuz devamını mümkün kılacak yöntemleri geliştirmesi en büyük dileğimdir.

Sanırım bunu büyük fedakarlıklarla çalışan öğretmenlerimiz ve çocuklarının bu olumsuz süreçte eğitimsiz kalmasını istemeyen veliler de arzuluyorlardır. Böylece onlarda enerjilerini, boşa harcamadan, geleceğimiz olan çocukların eğitimi üzerine yoğunlaştıracaklardır.