Asgari ücret tartışmasının sonucu beli olduğu halde, uğraşıyoruz havasının sebepleri. Türkiye kapitalizmle yönetilir, bizimde aklımıza şu meşhur söz geliyor. PARA VARSA ZENGİNİN, BORÇ VARSA FAKİRİN. Ödediğimizin borcun faizi 120 milyar TL.

Eğer üretim ve paylaşım üzerine kurulursa kapitalizmi masumluğunu dile getirebilir. Fakat bizde 60 saat 6 gün mesai haftada, 350 Euro asgari ücret, 350 olması da önemli değil, alım gücüdür nedir? Avrupa'da asgari ücretli maaşıyla 1100 litre benzin alırken, bizdeki 288 litre alabilir. Bu tür örnek verdiğimizde karşımıza çıkan tek argüman kiralar buradan çok pahalı, kesinlikle haklılar. Neden? Bu ayrı bir konu olarak işlenmeli.

Türkiye'nin sıkıntısı üretmeden daha çok tüketen yapısıyla dünyanın da sömürdüğü bir ülke haline geldi. Kitlerin satışı da tam burada önem kazanıyor. Bir araba alacağız Alman arabası olsun , bir araba parası Almana ödüyoruz, ( maliyetini çıkınca) 2 araba parası devlete veriyoruz, kredimi aldın 1 araba parası da bankaya ödedin , (zamanında benzin koymayı yerli arabaya bunun için unutmuştun) .Sigorta , yedek parça hepsi dışarıya bağlı ( yerli  parçanın da ham maddesi ve makinalar dışardan) Bankalara ortaklar, sigorta şirketlerine ortaklar!!??. Bu konu birçok kalemde çoğaltılabilir. Tohumda, madende, hayvancılıkta,  Türkiye'de en yüksek geliri olanlar bankalar!!? Almanya'da araba fabrikaları ( bunların bankaları da  var) Avrupa'da yılda 1 milyon araba satılırken, sadece Türkiye’de 1 milyon araba tam 14 yıl satıldı. Bir Türkiye Cumhuriyeti’ni karma ekonomi üzerine kurduk. Devlet milli yapısını oluşturacak bütün yapıları oluşturdu. NATO'ya geçtikten sonra Devlet yatırımlarını bozma ve zarar ettirme üzerine , planlandı ve bitirildi, Şimdi her yönüyle NATO'nun elindesin. Savunmada özgür değilsin. Ekonomide özgür değilsin. Asgari ücret !!?  Zenginler ne derse o olur. Elinizden bir şey gelmez yalvarın piyasaya çok zam yapmasınlar, sonunda üç çeşit enflasyon çıkıyor;

1- Bizim maaşlar belirlenirken,

2- Devletin geliri belirlenirken,

3- Gerçek içinde olduğumuz enflasyon.

Zam istemiyoruz. 2018 Temmuz’una bırakın bizi.

Amerika yaptırım uyguluyor!!? 70 yıldır yaptırım uyguluyor zaten!!? Yoksa asgari ücret çoktan beş bin lirayı geçmişti.