Bakan Ersoy, turizmcilerle bir araya geldiği AKTOB toplantısında sektör ile ilgili değerlendirmeler yaparken büyüyen kalifiye eleman sorununa değinerek turizmde nicelikten niteliği geçiş konusunda önemli konulardan birinin de “nitelikli personel” olduğunu söyledi.

NİTELİKLİ PERSONELİ SEKTÖRDE TUTMAK GEREKİR

Bakan Ersoy konuyla ilgili olarak şöyle dedi: “Bazı otellere bakıyorum, oda başına personel 0,6 seviyesinde. Bu personel sayısıyla nitelikli turizm yapmak imkansız. Hedef, Antalya’da oda başına en az 1 personel olmalı.

ASKI SÜRESİ SORUNU

Diğer yandan personelin hem çalışma ve yaşam koşullarını (lojman vs) iyileştirmek hem de onu sektörde tutmamız gerekiyor. Sonuç olarak yılda 2-3 ay askıya aldığınız personel, sektör değiştirme ihtiyacı duyuyor. Bu da turizmde karşılaştığımız en büyük sıkıntılardan biri.”

NİTELİKLİ PERSONEL İÇİN EĞİTİM

Nitelikli personel çalışmalarına eğitimle başladıklarını belirten Bakan Ersoy, “MEB ile yapılan protokol ile 76 turizm meslek lisesinin 11 tanesini otel gruplarıyla bağladık Meslek liseleri kolej statüsüne geliyor ve burada okuyan öğrenciler 3 tane yabancı dil öğrenecek. Bu okulların müfredatları değiştirilecek. İngilizce ve Rusça zorunlu bir tane yabancı dil de seçmeli olacak” dedi.

ASKI UYGULAMASI NEDİR

Başta Antalya olmak üzere kıyı bölgelerindeki oteller yaz sezonu bitince tesislerini kapatıp çalışan personeli yeni sezon başladığında işe almak üzere ücretsiz izine çıkarıyor. Tesisler izine çıkardıkları personeli yeni sezonda işe almak üzere sözleşmeyi askıya alıyor. Bu durumda personel tesisin bulunduğu bölgeye göre yılın 3- ile 5 ay süreyle işsiz kalıyor. Yasaya göre işten atılmadığı için işsizlik maaşı da alamıyor.

Bu durum otellerde çalışan personelin başka alanlara kaymasına neden oluyor. Bu da zaten sorun olan turizmde nitelikli personel sıkıntısını büyütüyor.