p>İran’da Türkiye’ye karşı talep yükseliyor. Büyük önem taşıyan uçak izinleri konusu sezonun seyrini belirleyecek.

\ \ \ \

İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen turizm fuarı sona erdi. Fuarda Alanya’yı, Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) yetkilisi Süha Özçakıl temsil etti. Özçakıl, 2015’de 1 milyon 700 bin, 2016’da 1 milyon 665 bin misafir ağırladığımız bu pazarla ilgili şunları kaydetti:

\ \ \ \

“Türkleri çok seviyorlar”

\ \ \ \

Genel olarak Türkiye’ye ilgi çok ama uçak uçuş izin prosedürlerinden dolayı hem tüketici hem de satıcı beklemede. Alanya’nın bilinirliğinin son 3 yılda arttığını, özellikle emlak satışlarının ve Nevruz Bayramı organizasyonlarının buna destek olduğunu söylediler. Fakat geçen seneye göre Nevruz Bayramı operasyonunun daha düşük olması bekleniyor. Türkiye’nin alternatifinin olmadığı ve bu kadar yakın iki kültürün birbirinden vazgeçmeyeceği konuşuluyor. İran halkı Türkleri çok seviyor ve ülkemizdeki gibi çok misafirperverler.

\ \ \ \

“Türkiye’ye gelmeyen pişman”

\ \ \ \

Operatörler, diğer destinasyon satışlarının da düşük olmasını tüketicinin Türkiye satışlarını beklemesine bağlıyor. Geçen sene Türkiye’ye gelemedikleri için diğer ülkelere tatile giden İranlılar hiçbir ülkenin Türkiye alternatifi olmadığından bahsediyor. İranlı turist alternatif tesisleri çok seçmiyor ve şehir merkezi otellerinden resort’lara doğru ilgi yöneliyor. Çok miktarda turistin Antalya’yı tercih ettiğini ve Antalya’ya gelen yolcuların Alanya alternatifini kullandıkları belirtildi. Eğer Gazipaşa Alanya Havalimanı’na 12 ay tarifeli direkt sefer konulabilirse bu potansiyel tüm yıla yayılır diye düşünüyorum.

\ \ \ \

“Uçuş izni bekletiliyor”

\ \ \ \

Amitis Genel Müdürü Ali Shafibeik, Nevruz için Gazipaşa Alanya Havalimanı’na  iki uçak planladıklarını ve tüm yaz Gazipaşa operasyonu için bir uçak talep ettiklerini ama hala uçuş izni alamadıklarını söyledi. Shafibeik ayrıca, genel olarak Nevruz Bayramı’nın düşük olmasını beklediklerini, Türkiye’ye karşı algının ve talebin aşırı yükseldiğini ve büyük önem taşıyan uçak izinleri konusunun sezonu belirleyeceğini söyledi.

\ \